Syrische vluchtelingen hebben in Hilversum het eerste ecologisch verantwoorde döner-grillrestaurant van het land geopend. Het gaat bovendien om het eerste tastbare resultaat van een nieuw project om statushouders te helpen aan een eigen bedrijfje. Wat de gemeente Hilversum betreft worden dat er snel meer.
Ook interessant: Video – Nieuw: AllergyCertified verzorgingsproducten in Live Green Webshop
Zaher Farhat (33) en Arabi Al Sheikh (24) zijn sinds 2013 in Nederland. Farhat samen met zijn vrouw en drie kinderen in de basisschoolleeftijd. De Syriërs kregen een verblijfsvergunning en een woning in Noord-Friesland. Zaher had al vijftien jaar een restaurant in Noord-Syrië. Tot het werd weggebombardeerd.
Project Inspiratie Programma
Theo Huizing van het Project Inspiratie Programma (PIP) begeleidt de Syriërs. Volgens hem is de kracht van het project, in Groningen ontwikkeld samen met Humanitas, dat het statushouders helpt door de bureaucratie heen te komen: “Ze hadden een ondernemingsplan geschreven, in het Arabisch. Dat is vertaald en is hún plan gebleven.” Voor het initiatief in Hilversum werd bovendien een goedkope lening geregeld.
De gemeente helpt
De nieuwe Hilversumse ondernemers kregen volop hulp van de gemeente. Het is de bedoeling dat de zes Syriërs zichzelf kunnen bedruipen met hun bedrijf. De eerste drie jaar is de bijzondere bijstand zelfstandigen nog vangnet, zodat ze daarop kunnen terugvallen voor levensonderhoud. Van voortrekkerij bij het vinden van een woning in Hilversum was geen sprake. Bij de snackbar hoorde een bovenwoning. Daar woont Zaher nu met zijn gezin. Zo kan zijn vrouw bijspringen als het nodig is.
Döner, kip: alles vers!
De ondernemers glimmen van trots in hun nieuwe zaak. De door henzelf geprepareerde kip komt uit de koeling. Alles is vers. Hét sleutelwoord van Royal Food Hilversum, die als eerste dönerzaak in het land kan bogen op het Eko-keurmerk. Het gaat om de zilveren variant, wat inhoudt dat 50 tot 80 procent van het ingekochte voedsel biologisch is. Alles maken ze vers klaar in het souterrain onder de zaak. Zelfs de bekende dönerrol, die andere zaken meestal uit de diepvries van de groothandel laten komen, maken ze zelf.
Je vind Damascino Food aan de Groest 50 in Hilversum.
Bron en afbeelding: De Gooi en Eemlander
JK zegt
En waar vind je dit?
Redactie zegt
Dag JK, dit eerste EKO-gecertificeerde döner/kiprestaurant van Nederland vind je hier
https://www.royalfoodhilversum-hilversum.nl/