Bij sporten denk je natuurlijk in de eerste plaats aan je eigen doelstellingen: goed trainen en fit worden en genoeg calorieën verbranden. Dat je bij je manier van sporten ook wel eens aan het milieu zou kunnen denken, lijkt misschien wat vergezocht.
Duurzaam sporten
Voordat je nu visioenen krijgt waarbij je op je bamboe schoenen en je hennep sportkleding in de stromende regen door het park rent terwijl je onderweg nog wat zwerfvuil oppakt, dat is echt niet nodig. Met wat kleine aanpassingen kun prima in één moeite door ‘groen’ sporten.
-
Je sportieve keuze
Als je naar het milieu kijkt, is de keuze voor sporten waar je zo min mogelijk hulpmiddelen voor nodig hebt de beste. Nog beter is het als je van je dagelijkse autotochtje naar je werk een fiets- of wandeltocht zou maken. Het mes snijdt dan aan meerdere kanten.
Het kiezen voor sporten waarbij elektrische apparaten nodig zijn (b.v. loopbanden, flatscreens boven spinners) of waar je een hoop energie voor nodig hebt om ze te onderhouden of te laten werken ( denk b.v. zwembaden, auto- en motorsporten) zijn, als je naar de gevolgen voor het milieu kijkt, natuurlijk een stuk meer belastend dan een rondje wandelen, joggen of fietsen.
De meest groene keuze voor een workout is waarschijnlijk tuinieren. Kweek je ook nog je eigen groenten dan ben je echt goed bezig.
-
Waterflesjes
Jarenlang is het ons verteld: water drinken is gezond. En zeker tijdens het sporten. Gevolg is dat het gebruik van plastic flesjes met (bron)water enorm populair is.
Maar een liter drinkwater in een fles is wel tot 2000 maal duurder dan een liter drinkwater uit de kraan. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het Engelse blad Environmental Research. Hierbij gaat het niet alleen om de prijs van de flessen zelf. Ook het reinigen, behandelen, bottelen, vullen, verpakken en vervoeren van de flessen kosten veel energie en dragen flink bij aan de kosten.
Waarom het goed is te stoppen met wegwerp waterflesjes:
Voor het produceren van al ie plastic wegwerpflesjes is zoveel olie nodig dat 100.000 auto’s daar een jaar op zouden kunnen rijden.
(bron: Treehugger.com).
-
Met de auto naar de sportvereniging
Met de auto naar de sportvereniging of sportschool gaan om daar eens flink te bewegen is, als je er over nadenkt, wat tegenstrijdig. Was je op de fiets of lopend gegaan, dan zat je workout er voor een deel al op.
-
Je sportuitrusting
Er zijn tegenwoordig aardig wat lijnen sportkleding die gemaakt zijn van organische katoen, maar ook van bamboe of hennep. Vooral op het gebied van yogakleding is er veel aanbod. Gelukkig blijven grote sportmerken ook niet achter ook al komt het één en ander langzaam op gang. Zowel Nike als Adidas hebben aandacht voor duurzame productie en grondstoffen. Ook bij je keuze van sportschoenen kun je letten op duurzaamheid. Vooral de schoenzolen, deze zijn vaak gemaakt van synthetisch rubber. Zolen van natuurlijk rubber dat afkomstig is van de rubberboom, zijn heel wat milieuvriendelijker.
-
Groene sportscholen
Steeds meer sportscholen worden zich er ook van bewust dat het wel wat duurzamer kan. Zo zijn er sportscholen die de energie, die wordt opgewekt door sporters op apparaten, opslaat en hergebruiken voor licht en elektriciteit. Om dit te realiseren zijn vaak wel wat aanpassingen nodig en deze staan nu nog in de kinderschoenen. Je zou kunnen informeren wat de sportscholen in jouw buurt hier aan doen.
Geef een reactie