Wist je dat je voor de productie van een Cheeseburger bijna een liter aardolie nodig hebt en dat dit volgens schrijver Michael Pollan op termijn een onhoudbare situatie is. Onze moderne voedselproductie is in belangrijke mate afhankelijk van fossiele brandstoffen. En die beginnen eens op te raken…! De grote vraag is daarom: hoe gaan we in 2050 de wereldbevolking van 9 miljard mensen te eten geven?
Techniek handjes
Ons eten wordt steeds geavanceerder: we gaan van groene handjes naar techniek handjes. Een hele generatie aan slimme startups, van Silicon Valley tot aan de Hollandse Polder, werkt hard om in 2050 9 miljard hongerige monden te kunnen voeden. Met Big Data, slimme distributiesystemen en een oog voor efficiëntie zoeken talloze startups oplossingen om ons voedsel gezonder, duurzamer en lekkerder te maken. Maar helpt de aanpak van deze nieuwe generatie voedselbedrijven om ons in de toekomst voldoende en goed eten te garanderen?
Duurzaam, lekker en biologisch
VPRO Tegenlicht gaf op zondag 15 maart de receptuur voor de gerechten van morgen: eten dat niet alleen duurzaam, lekker en biologisch moet zijn, maar vooral voedzaam én genoeg voor alle aardbewoners. Aan het woord komt onder andere duurzaam voedsel-goeroe Michael Pollan en we zien de eerste successen in de wereld van digitale technologie: foodscanners, de herintroductie van vergeten voedsel en gewasrotatie voor boeren aangevuld met data.
Groeien op LEDlicht
Zo wordt in Limburg sla met LEDlicht verbouwd: snel, efficiënt en met veel minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En een Belgische website heeft al ons eten tot op moleculair niveau in een databank gestopt, waarmee de zeebolk van onbetekenend visje tot culinaire delicatesse wordt omgetoverd. Meer weten? Kijk dan naar de uitzending Digitaal Voedsel van VPRO Tegenlicht.
Geef een reactie