Soms dringt iets pas echt tot je door als je de beelden ziet. Bijvoorbeeld wat de link is tussen de levensbedreigende situatie van orang-oetans op Borneo en jouw ochtendritueel hier in Nederland. De link tussen de verfrissende douche met shampoo of boterham met margarine wordt heel duidelijk in de documentaire ‘Natuur op 2: Red de Orang-oetan’ van de EO. Daarna denk je in de supermarkt vast drie keer na voordat je een product pakt waar gangbare palmolie in is gebruikt.
- Ook interessant: Slapen in de natuur onder biologisch katoen
Palmolie: van koekjes tot cosmetica
De documentaire maakt duidelijk welke impact ons palmoliegebruik op de toekomst van de orang-oetan heeft. Je krijgt het verhaal te zien van een gespecialiseerd team dat onophoudelijke de strijd aangaat om de orang-oetan op Borneo te redden. Daar verwoesten winstgevende olieplantages steeds verder hun natuurlijke leefgebied. Palmolie is namelijk de meest gebruikte plantaardige olie in de wereld. Het zit in 60% van de producten die je in de supermarkt koopt; van margarine tot cosmetica. Voor fabrikanten is het een lekker goedkoop ingrediënt, geeft structuur aan producten en het speelt een belangrijke rol als smaakmaker. Dat inmiddels het leefgebied van de orang-oetan is gehalveerd, hoor je niet.
Voordelen van palmolie
Helemaal geen palmolie meer gebruiken dan? Dat zou jammer zijn. Want palmolie is wel het meest efficiënte oliehoudende gewas ter wereld en het heeft de hoogst mogelijke opbrengst per hectare grond in vergelijking met andere gewassen voor plantaardige olie. De palmbomen bedekken bovendien de bodem en beschermen daarmee landbouwgronden tegen bodemerosie.
De oerwouden in Borneo zijn een van de oudste oerbossen ter wereld en herbergen unieke planten- en diersoorten. Daarnaast slaan oerwouden grote hoeveelheden CO2 op en spelen daardoor een cruciale rol in het stabiel houden van het klimaat.
Check het label op duurzaamheid
Wil je geen deel uitmaken van het leed dat de orang-oetan wordt aangedaan? Let er dan op dat je producten koopt zonder palmolie. Bijvoorbeeld biodynamische grasboter in plaats van margarine. Is er wel palmolie gebruikt, dan garandeert het biologisch-keurmerk in combinatie met het RSPO-garantielabel dat dit duurzame palmolie is, afkomstig van bestaande, vaak kleine plantages. In de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) werken producenten, inkopers, toeleveranciers, levensmiddelenindustrieën en ontwikkelingshulp- en natuurbeschermingsorganisaties – waaronder het WNF – samen om de gemaakte afspraken hierover te waarborgen. Behalve dat je hiermee ontbossing voorkomt, respecteer je hiermee ook de rechten van kleine boeren en arbeiders.
Invloed van de mens keren
De documentaire van de EO laat duidelijk zien wat de invloed van de mens op de verwoesting van de bossen in Borneo is. Behalve dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben om te zorgen dat hun producten vrij van ontbossing zijn, is het jouw verantwoordelijkheid om alleen producten te kopen met duurzame palmolie. Om jou daarbij te helpen pleit Greenpeace voor een krachtige Europese bossenwet waarbij bedrijven moeten kunnen aantonen dat ze in de gehele productieketen, van grondstof tot aan eindproduct, aan alle gestelde criteria voor duurzame palmolie voldoen. Want uit hun onlangs gepubliceerde rapport kwam naar buiten dat bijvoorbeeld Unilever nog altijd betrokken is bij bosbranden in Indonesië om ruimte te maken voor palmolieplantages.
Documentaire levensbedreigende situatie orang-oetans op Borneo ‘Natuur op 2: Red de Orang-oetan’ is te zien op zondag 22 maart, 19.35 uur bij de EO op NPO 2.
Geef een reactie