Eet jij ze nog? Koolhydraten? Want momenteel is het een ‘hype’, koolhydraatvrij eten. Maar wat is koolhydraatvrij eten? Want een wortel bevat natuurlijk óók koolhydraten. Zo kun je akelig verdwalen in het koolhydratenbos. Met dag 5 van de lenteschoonmaak leer je meer over koolhydraten. Want de clou volgens Alfred Vogel is:
‘Eet gevarieerd: vooral verse groenten en fruit en volkoren producten. Vermijd geraffineerde producten die van wit meel of witte suiker zijn gemaakt.’– Alfred Vogel
Wat zijn koolhydraten precies?
Koolhydraten zijn – samen met vetten – de belangrijkste energiedragers voor je lichaam. Ze reguleren je bloedsuikerspiegel en daarbij horen de termen hoge en lage glycemische index (GI).
Hoge en lage GI
Koolhydraten met een hoge GI worden snel door je lichaam opgenomen, veroorzaken een sterke stijging van je bloedsuikerspiegel en worden daarom wel
‘snelle’ of ‘slechte’ koolhydraten genoemd. Sterke schommelingen van de bloedsuikerspiegel kunnen leiden tot eetbuien, vasthouden van vocht, sterke
dorst of een chagrijnig gevoel. De lage GI is dus het tegenovergestelde.
3 groepen koolhydraten
- Koolhydraten met lage GI: deze kun je ruim eten en zitten voornamelijk in groenten. Groenten bevatten langzame koolhydraten die niet of nauwelijks invloed hebben op je bloedsuikerspiegel (lage GI). Fruit valt hier ook onder.
- Koolhydraten met gemiddelde GI: deze eet je met mate en hieronder valt onder meer zilvervliesrijst, quinoa, boekweit, havermout, mais, volkorenpasta en volkorencrackers. Ze zorgen voor een grotere schommeling in je bloedsuikerspiegel.
- Koolhydraten met hoge GI: liever vermijd je deze of eet ze incidenteel. De koekjes (ook liga en sultana), cake, zoete sauzen, snoep, frisdranken, sap, wit brood, witte pasta, witte rijst, chips et cetera, zorgen ervoor dat je bloedsuiker heel snel stijgt. Met de welbekende ‘dip’ die erop volgt.
Als het om koolhydraten gaat, kun je beter kijken naar de kwaliteit ervan die je binnenkrijgt. Ook hier weer: ga voor vers, volwaardig en natuurlijk … dan kun je nooit echt verkeerd zitten.
TIP: de GI van brood, pasta en couscous is relatief hoog. Vervang de pasta liever door alternatieven als zoete aardappelen, pastinaken, pompoen of knolselderij. Couscous kun je ook van bloemkool maken en qua brood kies je het beste voor zuurdesem- of speltbrood. Dit brood is beter verteerbaar.
Recepten dag 5
Vanochtend begon ik met een overheerlijke havermoutpannenkoek. Mijn geheim? Ik maak het beslag de avond van tevoren. Dat scheelt enorm in tijd! Als lunch een couscous van bloemkool en vanavond een lasagne van zoete aardappel. Ik heb nu al trek!
Hier vind je de recepten van dag 5
Kijk hier voor dag 6 en dag 7 (de laatste) van de lenteschoonmaak. Hier vind je ook het boodschappenlijstje voor de hele week.
Geef een reactie