Gek op fish and chips? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Want uit recent onderzoek blijkt dat dit gerecht in de toekomst misschien wel een delicatesse wordt. Waarom? Schelvis ““ onderdeel van fish and chips – lijkt niet opgewassen tegen klimaatverandering…!
Het leefgebied van een vis wordt door verschillende factoren bepaald. Bijvoorbeeld door de temperatuur en diepte van het water. En daar ligt het probleem. De afgelopen veertig jaar is de Noordzee namelijk sterk opgewarmd. Sterker nog: de opwarming van de Noordzee verloopt sneller dan de gemiddelde opwarming van de aarde en naar verwachting zal het water de komende eeuw nog verder opwarmen. Help!!!
Sorry Sir, no fish today
Onderzoekers van de universiteit van Bristol en Exeter vroegen zich af wat dit betekent voor vissen in de Noordzee. En dan met name de vissoorten die veelvuldig door Engelsen gegeten worden. Dat is in ieder geval de Schelvis, die onderdeel uitmaakt van de beroemde fish & chips, maar ook de tongschar en schol. Ze ontwikkelden een model dat rekening hield met de visserij en de opwarming van de aarde om te achterhalen hoe de situatie van deze en andere vissen zich de komende vijftig jaar gaat ontwikkelen.
Deep shit
En het ziet er niet zo goed uit, zo stellen de onderzoekers in het blad Nature Climate Change. De vissen kunnen moeilijk omgaan met het warmer wordende water. Naar noordelijkere (en dus koudere) gebieden migreren is eigenlijk geen optie, omdat de wateren daar niet diep genoeg zijn. Naar verwachting zullen de hogere temperaturen er dan ook voor zorgen dat deze vissen schaarser worden. En dat is natuurlijk ‘deep shit’…
Bron: www.scientias.nl
Beeldmateriaal © Andrew Dunn, www.andrewdunnphoto.com
Geef een reactie