Laatst las ik een informerend artikel (althans dat zou het moeten zijn) over biologische voeding in de consumentengids. Dit artikel van de consumentenbond werd klakkeloos overgenomen door o.a. Dagblad Trouw. Ik had van deze krant meer journalistiek werk verwacht, maar misschien word ik teveel misleid door de naam. Maar terug naar het artikel, want bij zulke berichten denk ik tijdens het lezen: wie schrijft er nu zo’n weinig inhoudelijk artikel en waarom wordt dit geplaatst? Als lezer word je op een enorme manier misleid!!!
Ook interessant: iedereen heeft het over duurzaamheid, maar wat is dat?
- Tekst gaat verder onder de foto

De consumentenbond is er om de consument (de lezers) zo goed mogelijk te informeren. Maar als je de prijs van producten wilt vergelijken moet je óók de ingrediënten met elkaar vergelijken. Want die lopen erg uiteen. Daar wordt totaal niet over gesproken in het artikel. Bovendien, ook zeker niet onbelangrijk, hoe is de smaak van een product? En is het een A- of huismerk?
Eerlijke prijsvergelijking
Of je een eerlijke prijs betaalt voor een product vertelt de achterkant van de verpakking. Wat mij betreft zijn er ondertussen heel wat A-merken die zo niet meer genoemd zouden mogen worden, gezien de chemische toevoegingen in het product. Voor mij is een A-merk een product waarvan het hoofdingrediënt voor minstens 95% in de verpakking moet zitten. Ook veel bio vleeswaren in veel winkels zouden wat mij betreft niet bio genoemd mogen worden. Het dier is wel biologisch groot gebracht, maar door het toevoegen van chemische ingrediënten blijft er weinig van het bio product over.
Lees de ingrediënten
Wat betreft het lezen van ingrediënten: er is een A-merk appelstroop waar 100% appels inzitten en er is een huismerk waar op de voorkant rinse appelstroop staat. Op de ingrediëntenlijst staat 80% beetwortelsap en 20% appelsap. Wat is beetwortelsap denk je misschien? Dat is puur suikerbietensap! Daarom is dit huismerk goedkoper. Suikerbieten zijn immers veel goedkoper dan appels, maar hebben niets met appelstroop te maken. Nog een voorbeeld: amandelmelk. Belangrijk is te kijken hoeveel amandelen daar inzitten. Want echt waar, dat verschilt per merk en daardoor krijg je ook het prijsverschil. Of er is bijvoorbeeld goedkopere rijstmelk aan toegevoegd. Zo geldt dat voor vrijwel alle artikelen die je goedkoper koopt.
Wil je een eerlijke prijsvergelijking, dan moet je de ingrediënten lezen die op de achterkant van de producten staan. Als je dit zo leest, staat de informatie op producten eigenlijk verkeerd en zou de achterkant met de ingrediëntendeclaratie de voorkant moeten zijn!
Kennis over voeding gaat verloren
De supermarkten weten ook wel dat mensen snel, makkelijk en goedkoop hun boodschappen willen doen. Daar wordt door veel partijen misbruik van gemaakt! Het erge is: de consumentenbond doet daar dus gewoon aan mee. Daardoor zijn er nu zeker al twee generaties die weinig weten of zelfs niets meer mee krijgen hoe puur voeding eigenlijk hoort te zijn. Die weten niet dat er een verschil is tussen de speciaalzaak waar je nog goede informatie kan krijgen of een supermarkt die vooral voor goedkoop gaat. Tel daarbij op dat we zoveel keer per dag worden gehersenspoeld door reclame, dat velen denken dat die boodschap de waarheid is.
Biologisch en milieueffect
We zijn een land met het grootste aanbod aan voedsel, maar geven er het minste geld aan uit. Nog meer tenenkrommend is het als het over dieren en het milieueffect gaat. Dieren die langer leven – biologische dus – zouden meer uitstoot veroorzaken. Maar als er al uitstoot zou zijn van dieren, dan maakt dat niet uit of een dier lang of kort leeft. Als het ene dier dood gaat, komt er altijd weer een nieuwe voor in de plaats. Dat betekent twee dieren die korter leven. Juist omdat een biologisch dier meer ruimte krijgt, wat normaal zou moeten zijn, is er minder uitstoot. Ze lopen namelijk veel meer buiten en eten natuurlijk voedsel: gras. Het in grote getale opsluiten van dieren, het voeden met brokken en het schoonmaken van de stallen veroorzaakt uitstoot. Heb je wel eens een boer een weiland zien schoonmaken?
Alle waar naar zijn geld
Als laatste punt heb ik nog de prijs. Wil je een product aanschaffen, let dan vooral op wat erin zit. Alles staat op de achterkant beschreven. Hoe korter die lijst, des te beter is het product. Ik zeg altijd: alle waar naar zijn geld!

Ellen van Dalen runt een eigen biologische winkel Natuurlijk Gezond. Ze heeft een diepe passie voor biologische voeding van ‘grond tot mond’. Haar visie over een biologische leefwijze en wat dat doet met jouzelf en de natuur, deelt ze graag met jou.
Cees zegt
Mooie blog Ellen, goed en mooi verwoord
Ellen van Dalen zegt
Dank je wel Cees!
Een zomerse groet,
Ellen