Feit: jaarlijks importeren we 1,7 miljard kilo plantaardig eiwit. Daarvan is maar 1% biologisch en het meeste wordt als krachtvoer gebruikt om onze dieren te voeren. Het #blijbionieuws is dat biologische boeren zoveel mogelijk werken met producten van eigen erf of van bio boeren uit de regio. Dat past in de kringloopgedachte en ze besparen hiermee op hun kosten. Dankzij een nieuw initiatief gaan nog meer biologische veehouders hun dieren Nederlands eiwitrijk voer geven.
Ook interessant: #biobetekenis krachtvoer
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Meer Nederlands geteeld biologisch krachtvoer
Het krachtvoer dat de biologische veehouders gebruiken is een mengteelt uit graan en erwten of snijmaïs en stokslabonen. Een eerste onderzoek wees uit dat met deze gewassen ruim 800 kilo extra eiwit per hectare van eigen bodem komt. Hiermee laat de biologische sector weer eens zien een andere weg in te slaan: geen verwoestende landschappen ver weg voor de teelt van ons diervoer. Dat kan alleen als het aantal dieren dat je houdt in balans is met de hoeveelheid grond waar je het voer op kunt verbouwen. Vandaar dat je geen mega-stallen treft waar dieren nooit buiten komen.
Voordelen van eiwitrijke gewassen in mengteelt
Deze biologische eiwitrijke mengteelt heeft nog een ander groot voordeel: je voorkomt er monocultuur mee. Monoteelt is een kostenbesparende methode om snel veel opbrengst te krijgen, maar het verstoort de natuurlijke balans in de bodem aanzienlijk. In de biologische landbouw is een gezonde bodem juist de basis van het bedrijf. De sterke biologische gewassen in de mengteelt zorgen voor een toename van de biodiversiteit, een betere bodemkwaliteit en vanwege de structuur van het gewas levert dat super lekker voedsel voor de dieren, dat bijdraagt aan hun gezondheid. Hiermee laten de biologische veehouders weer eens zien pioniers in duurzame en circulaire landbouw te zijn.
Biologische mengteelt heeft veel voordelen: wat goed is voor de bodem, is ook goed voor het dier. Bovendien zorgen deze gewassen in de lente voor een bloemrijk landschap vol zoemende bijen en kwetterende vogels. Dat is een omgeving waar jij ook graag in vertoeft.
Hecht jij aan het landschap? Steun de biologische boer
Als meer boeren biologisch gaan werken, is er meer markt voor duurzame biologische veevoerproductie in de regio. Daarmee wordt de kringloop nog meer gesloten en dat draagt positief bij aan het klimaat. Daarvoor moeten die boeren ook meer afzetmogelijkheid hebben, dat wil zeggen; meer mensen die voor biologisch kiezen in de winkel. Doe jij mee? Je herkent deze producten aan het groene blaadje: het EU-keurmerk voor biologische landbouw.
Geef een reactie