Sandra: Ik maakte deze wortelcaponata van regenboogwortels, maar je kunt qua groenten variëren naar eigen smaak. Het is een eenvoudig te bereiden gerecht en een ware smaaksensatie van zoet, zuur en pittig. Je kunt de *caponata warm serveren maar ook koud als salade met brood erbij.
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar biologische vegan kurkuma latte
- Recept gaat verder onder de foto
Biologische vegan wortelcaponata
- Gluten- en lactosevrij
- 4 porties
- Ca € 0,88 p.p.
Dit heb je nodig
- Kokosolie
- 2 rode ui, in ringen gesneden
- 2 tn knoflook, in plakjes
- 1 tl chilivlokken
- 2 tl peperkorrels
- 600 gram (gekleurde) wortelen, gewassen en geschild
- 30 gram pijnboompitten
- 30 gram blanke rozijnen
- 1 el vloeibare ahornsiroop (niet vegan: honing)
- 2 el balsamico azijn
- Zout naar smaak
Zo maak je het
- Bak de ui-ringen in 2 el kokosolie aan op laag vuur.
- Voeg de knoflook, chilivlokken en peperkorrels toe en bak even mee.
- Doe de hele wortels met pijnboompitten en de rozijnen in de pan en voeg een snuf zeezout toe.
- Bak op zacht vuur voor ca 30 minuten, of tot de wortels zacht zijn. Roer regelmatig en voeg zo nodig een klein beetje water toe tegen het aanbakken.
- Verdeel de ahornsiroop en azijn over de wortels en laat nog ca 5 minuten op het vuur tot de caponata mooi glanst en een beetje plakkerig is.
- Breng eventueel nog op smaak met zeezout en peper.
Tip: Je kunt het gerecht ook bereiden met aubergines, courgette en kappertjes.
WEETJE kleurrijke groenten
Wist je dat elke kleur groenten een eigen, unieke samenstelling aan voedingstoffen bevat. Eet je diverse kleuren op één bord, dan krijg je dus zoveel mogelijk verschillende voedingstoffen binnen. Met deze caponata lukt dat eenvoudig.
*Caponata is een bekend Siciliaans gerecht en bestaat uit een mix van gestoofde en gebakken kleurrijke groenten in een zoetzure saus. Hoewel het vroeger als hoofdgerecht werd gegeten met brood, eet men het tegenwoordig vooral als voor- of bijgerecht, zowel warm als koud. Wist je dat er wel 30 variaties bestaan(!) waarvan de receptuur kan verschillen.
Wil je genieten van makkelijk biologisch met een zo klein mogelijk budget, probeer dan eens Ekomenu. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier kun je het bestellen.
Geen recept meer missen van mij? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie