Ik eet regelmatig aubergine – lekker in Marokkaanse gerechten! – maar heb mij nooit beseft dat biologische aubergine onmisbaar is als het om een gezonde bodem gaat. Om jou en mij daar over te informeren, staat deze groente tot en met 11 juli in de schijnwerpers. Belangrijk: de Nederlandse biologische aubergine groeit in de kas en daar heeft het een belangrijke functie. Want om de bekende kasgroenten, zoals tomaat, paprika en komkommer, goed te laten groeien, is daarbij de aubergine onmisbaar. Bionext en Nature & More organiseren de Aubergine weken.
Ook interessant: biologisch gekweekte gerookte zalm is (h)eerlijk
Natuurlijke afweer door biologische aubergine
In Nederland heb je bijvoorbeeld de biologische kasteler Frank de Koning. Ik heb al eens contact met hem gehad in verband met de tomaten die hij teelt. Om deze teelt af te wisselen begon hij met aubergines. Best bijzonder in Nederland, maar het bleek heel goed uit te pakken. Want kan een gangbare kasteler altijd maar dezelfde tomaten telen in hydrocultuur, als biologische teler kan dat niet. Dat verarmd de grond. Daarom moet Frank heel goed voor zijn bodem zorgen en doet dat via vruchtwisseling: het afwisselen tussen verschillende gewassen. Wie lange tijd in dezelfde volle grond hetzelfde gewas teelt, krijgt last van microscopische aaltjes in de grond die de wortels aantasten. Aubergines hebben wortelstokken die de aaltjes afstoten. En daarmee heeft Frank een natuurlijke afweer gevonden! Mooi toch hoe de natuur voor alles een oplossing vindt.
Aubergines worden al duizenden jaren geteeld. Oorspronkelijk komt deze vruchtgroente uit Azië. Daar gaat het verhaal dat een vrouw die wilde trouwen minstens 11 verschillende auberginerecepten moest kennen. Tegenwoordig kun je met aubergine in recepten de hele wereld rond: Franse ratatouille, Griekse moussaka, Italiaanse melanzane parmigiana of Indiaase baba ghanoush.
Slimme plant
Eigenlijk is een aubergine een heel slimme plant. Waarom? Er bestaat een veelvoorkomende schimmel die van zo’n 300 plantensoorten de vaatbundels kan blokkeren. De aubergine is in staat om een soort van bypass te maken wanneer zo’n blokkade ontstaat. Geweldig toch? Bovendien is de aubergine voor allerlei nuttige insecten een heerlijke plant waar ze graag inzitten. En deze instecten zijn weer natuurlijke luizenbestrijders. Eigenlijk vind ik ook dat de aubergine het verdient om in het zonnetje te staan! Koop je in de periode tot 11 juli een aubergine, dan krijg je een recept bij de aankoop. De aubergines van teler Frank vind je onder meer bij Ekoplaza. En Hier vind je met code 179 meer over teler Frank.
Geef een reactie