Afgelopen week kookten studenten van de Rijn IJssel Vakschool een ‘buitenaards viergangen diner’. De ingrediënten die ze daarbij gebruikten, kwamen van de maan en van Mars. De groenten zijn door Wetenschappers van Wageningen University gekweekt op grond die lijkt op die van Mars en de Maan. De NASA kwam erachter dat op Hawaii dezelfde grond te vinden is: rood en met veel ijzer erin. Het achterliggende idee: als we ooit naar Mars gaan, hoeven we zelf geen eten mee te nemen. Met alleen wat zaad kun je daar dan je eigen eten kweken. Het groeit dan langzamer, maar met het gebruik van een beetje mest en er goed voor te zorgen, groeien er heel veel groenten. Nou, als dan straks op aarde geen vruchtbare aarde meer is door alle pesticiden en mono-cultuur, kunnen we het in de ruimte misschien anders aanpakken. Biologisch misschien?
Ook interessant: Blog Sigrid – onverwachte pareltjes die op je pad komen
Buitenaardse groenten in viergangendiner
Dit stond er op het menu
VOORGERECHT allerlei structuren van tomaat; bouillon, sorbet, gepoft, rauw. Op smaak gemaakt met onder meer lavas, een kruid dat je op Mars en de maan kunt telen.
TUSSENGERECHT aardappelsoep met brandnetel, gebonden met rogge(meel) van Mars.
HOOFDGERECHT Moestuin van mars; alle groenten die op Mars zijn gegroeid.
DESSERT met wortel, honing en pinda.
Bron: NOS
Werken op de biologische boerderij
Vrijwillig meewerken op een biologische boerderij is hot. Er bestaat zelfs een wereldwijd netwerk, dat backpackers dit laat combineren met hun (wereld)reis; de World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF). In ruil voor werk krijgen ze voedsel, onderdak en de mogelijkheid om meer te leren over een biologisch en duurzaam leven. Maar je hoeft niet meer ver te reizen, want tegenwoordig begint dit ook in Nederland een populaire bestemming te worden. Handig, want zo hebben boeren en telers tijdelijk gratis extra handen. Bijvoorbeeld tijdens de biologische wijnoogst! Je vindt WWOOF bestemmingen in 100 landen. De Nederlandse WWOOF-tak is opgezet door Joshua en Nanda, beiden actief geweest op een biologische boerderij in het buitenland. ‘Klein’ probleempje is nog de regelgeving die vrijwilligers eigenlijk niet toelaat op boerderijen in Europa. Hopelijk dat daar snel verandering in komt!
Bron: EenVandaag
Geef een reactie