Elke dag maken we honderden keuzes die het klimaat beïnvloeden. Jij kunt je steentje bijdragen door te kiezen voor producten met een duurzame oorsprong. Er zijn voldoende startups met duurzame voedselproducten. Om hen te ondersteunen bij het vergroten van hun impact, is de organic food against climate challenge bedacht: een wedstrijd waarin 11 duurzame food-startups tegen elkaar strijden. Doel is verandering in de voedselketen te stimuleren om zo klimaatverandering te voorkomen.
Ook interessant: Gangbare melk is #niethoudbaar. Teken voor eerlijke melk. #achterbio
De challenge is bedacht door Impact Hub Amsterdam en biofood-concern Wessanen. Verandering in de voedselketen is nodig om de negatieve effecten van gangbare landbouw, overconsumptie van vlees en de snelgroeiende wereldbevolking tegen te gaan. De 11 food-startups volgen een intensief, twee maanden durend programma waar ze hierin begeleid worden. Eind juni moet de winnaar bekend zijn.
4 punten voor organic en climate
De deelnemers zijn kleine, startende food-bedrijven die al hebben laten zien levensvatbaar te zijn en de behoefte hebben om te groeien en op te schalen. Voorwaarde is dat ze zich bezighouden met een van de volgende zaken:
- vervangen van conventionele voedingsmiddelen met organische
- vervangen van dierlijke proteïne met plant based alternatieven
- reduceren van voedselverspilling
- bewustzijn vergroten van en kennis over duurzaam voedsel
11 Nederlandse organic food-innovators
Deze 11 Nederlandse food-innovators gaan de komende maanden aan de slag in de organic food against climate change challenge:
- Charly’s All is Fair alternatieven voor kaas die beter zijn voor je gezondheid en de aarde. Uitermate geschikt voor vegetariërs en veganisten en mensen die gluten-, lactose-, suiker- en soyavrij eten.
- Bieterballen de vegetarische variant van de bitterbal. De Bieterbal is gemaakt van bieten en andere lokale en pure ingrediënten.
- Taste Before You Waste organiseert evenementen om mensen bewust te maken van voedselverspilling.
- BioBites vegan crackers en koekjes die vrij zijn van gluten, lactose en gist.
- Kändi vegan snoep gemaakt van plant based ingrediënten.
- Bricks of Raw Chocolate 100% organic chocola in de vorm van miniatuur bakstenen.
- Cultiva onbespoten bladeren en kruiden die indoor worden geteeld.
- Botanic Bites ontwikkelt duurzame voedingsproducten met lokale ingrediënten en bij voorkeur van reststromen van andere producten.
- De Pindakaaswinkel pindakaas met 100% natuurlijke ingrediënten die met de hand gemengd worden.
- BioBite stevige energiekoeken van voedzame granen, noten, zaden en fruit.
- The African Power Bar betaalbare, gezonde en voedzame energierepen.
Zij maken straks écht het verschil
Al deze ondernemers hebben waardevolle ideeën die nog wel wat verbetering nodig hebben. Met de organic food against climate change worden ze geholpen, zodat zij écht het verschil kunnen gaan maken. Als consument kun jij via hen een keuze maken voor voedsel met een betere invloed op ons klimaat.
Bron: amsterdam.impacthub.net
Geef een reactie