Afgelopen week hebben 1,5 miljoen Indiase vrijwilligers binnen 12 uur ruim 66 miljoen bomen geplant. Dit gebeurde langs de oevers van de Narmada-rivier, één van de zeven heilige rivieren van India. De reden? Het klimaat!
Ook interessant: video – I am the soil
India heeft in het klimaatakkoord van Parijs toegezegd de komende 15 jaar zo’n zes miljard euro te besteden aan herbebossing. De Indiase premier Narendra Modi is vastbesloten zich aan deze afspraken te houden. Deze boomplantdag was nog maar het begin. Het land wil in totaal 95 miljoen hectare met verschillende soorten bomen beplanten. Het aantal bomen dat vorige week is geplant, was gelijk goed voor een nieuw wereldrecord. Het oude kwam overigens ook uit India, waar in de deelstaat Uttar Pradesh vrijwilligers vorig jaar in één dag 50 miljoen bomen plantten.
Ook andere landen planten bomen
India hoeft zichzelf niet op de borst te kloppen, want na China en de Verenigde Staten stoten zij de grootste hoeveelheid broeikasgassen uit. Diverse landen nemen het voorbeeld van India over en beloven grootscheepse herbebossingsprojecten te beginnen, waaronder 10 Afrikaanse landen en Australië. Daarbij gaat het niet om een paar boompjes, maar om miljoenen hectares en miljarden bomen. Voor het zoeken naar geschikte plekken en gronden worden drones ingezet om de grond met zaaigoed te bombarderen.
Ieder jaar gaan er naar schatting 15 miljard bomen verloren. Veel bossen worden gekapt om plaats te maken voor landbouwgrond. Onder meer voor de teelt van soja, die bijvoorbeeld als voer voor gangbare Hollandse koeien dient. Ontbossing is een van de factoren die bijdragen aan de opwarming van de aarde.
Bron: Volkskrant
Geef een reactie