Volgens het woordenboek is een ecosysteem een deel van ons natuurlijk milieu. Levende onderdelen (dieren en planten) en niet-levende onderdelen (lucht, water en bodem) werken samen om stromen en kringlopen in gang te houden, zodat een bepaald evenwicht ontstaat.
Ook interessant: Blog Sigrid: waardering voor biodynamische landbouw
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Elk organisme, of het nu gaat om een plant, dier, bacterie of schimmel heeft andere soorten nodig om te overleven. In een ecosysteem is ook een web van voedselketens: de ene soort eet de andere op en is zelf ook voedsel voor een andere soort. Valt één van de soorten weg, dan hebben de anderen een probleem. Zo kan bijvoorbeeld in de landbouw een luizenplaag ontstaan.
Binnen een ecosysteem kunnen er schommelingen zijn, bijvoorbeeld door het klimaat. In een gezond ecosysteem is dat niet erg. Die herstelt zich vaak vanzelf. Als een ecosysteem zichzelf niet herstelt, komt dat vaak door menselijk handelen. Denk aan het kappen van bomen, jagen en overbevissing, maar ook kunstmest en chemisch-synthetische pesticiden. Die laatsten zijn verantwoordelijk voor het sterk dalende aantal insecten in Nederland. Insectenonderzoekers spreken al van een ecologische ramp. De insectenafname heeft namelijk effect op het verdere ecosysteem. Vogels eten namelijk weer insecten. Minder insecten is minder vogels is kans op een plaag, zoals de Eikenprocessierups. Door vogelhuisjes op te hangen hopen we een natuurlijke vijand voor die rups aan te trekken.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Stoppen dus met giftige pesticiden en kunstmest om het ecosysteem gezond te houden. Dat is eigenlijk best logisch toch? Kies voor het leven. Voor biologisch dus. Herkenbaar in de winkel aan het groene blaadjes-keurmerk.
Geef een reactie