Wist je dat de meest gebruikte pan in de Nederlandse keuken de koekenpan is? Die staat al jaren op één en dat is begrijpelijk: die pan blinkt uit in veelzijdigheid. Je kunt er allerlei gerechten in bakken, zoals vis, vlees, aardappelen, groenten, eieren, pannenkoeken en nog veel meer. Nadeel is dat je door de lage rand van de koekenpan snel etensresten knoeit. Met als gevolg een vies fornuis of kookplaat. De oplossing? Een hapjespan! Die is misschien minder bekend bij jou, maar dat is zeer onterecht. Lees maar eens deze veelgestelde vragen rondom de hapjespan.
Ook interessant: een stamppotje uit de hapjespan
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Wat is een hapjespan?
De hapjespan is familie van de koekenpan. Ze lijken namelijk erg veel op elkaar, maar er is een belangrijk verschil. De hapjespan beschikt namelijk over een hogere rand. Hierdoor kun je met deze pan uitstekend gerechten bereiden met sauzen. Zoals pasta’s, curry’s, wokgerechten of eenpansgerechten. Een hapjespan is verkrijgbaar in vele materialen en kleuren, geschikt voor vele warmtebronnen en vaak geleverd met een deksel. Wel zo handig.
Waar moet je op letten bij het kopen van een hapjespan?
Denk jij dat een hapjespan handig is in jouw keuken en wil je er graag eentje aanschaffen? Neem dan een aantal factoren mee bij het maken van je keuze. In onderstaand lijstje vind je een aantal punten die je helpen bij het kiezen van de juiste pan. Doe er je voordeel mee!
3 tips voor de aankoop
- Welk materiaal kies jij voor je pan?
Ga je voor gietijzer, koper, RVS of een andere materiaalsoort? Elk heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Koper staat bijvoorbeeld bekend voor het goed geleiden van de warmte. Gietijzer vanwege zijn duurzaamheid. Deze pannen gaan lang mee en beschikken niet over chemische lagen.
- Welk formaat heb jij nodig?
Houd rekening met het aantal personen waarvoor je doorgaans kookt. Hoe groter de groep, des te groter – logischerwijs – je pan moet zijn. TIP: let er wel op dat de pan nog op je kookplaat past. Daarvoor kijk je naar de diameter van de hapjespan, die niet te groot mag zijn. Past het niet op jouw fornuis? Dan schaf je twee pannen aan.
- Op welke warmtebron kook jij?
Heb je een inductie kookplaat of kook je juist op gas? Kies een pan die bij je warmtebron past of koop een universele. Mocht je dan ooit switchen van warmtebron, dan past je hapjespan nog steeds.
Weet jij het verschil tussen een hapjespan en sauteerpan?
Die vraag wordt vaak gesteld in de pannenwinkel: het verschil tussen een hapjespan en een sauteerpan. Kort gezegd: die is er niet. De pan heeft verschillende benamingen, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Overigens wordt ook wel een sauteuse genoemd.
Geef een reactie