Wellicht dat je weet wat een schar of wijting is. Bij een steenbolk of pieterman wordt het misschien lastiger. Toch ligt die binnenkort misschien wel op jouw bordje. Net als schar en wijting zijn dit ‘bijvangst vissen’: vissen die worden mee gevist bij het vissen op de bekendere soorten. Een aantal supermarkten, waaronder de Landmarkt legt deze bijvangstvis in het winkelschap.
Ook interessant: Wil jij kwik bij de vis? Nee toch? Kom dan in actie!
Bijvangstvis
Wanneer de bijvangstvissen in het schap liggen en hoe lang is nog onduidelijk. In elk geval willen de supermarkten hiermee verspilling van vis tegengaan. Want deze onbekende vissen worden bij de vangst meestal teruggegooid en overleven dat niet altijd. Zonde toch, als je ze gewoon kunt eten?
Meer vraag naar vis
Waarom dit besluit niet eerder is genomen? Tja. Het is bizar maar waar: van deze vis is de prijs per kilo erg laag. De vissers verdienen er dus amper aan. De supermarkten zeggen dat de prijs van de visjes omhoog zal gaan wanneer die eenmaal in de schappen liggen. De vissers zelf spreken dat tegen. Volgens visser Job Schot kopen Nederlanders nauwelijks verse vis in de supermarkt. Zelfs niet de bekendere tong. Bovendien zegt hij dat tweeverdieners geen tijd nemen om een visje te bakken in de pan. Vreemd, want vis is vaak eerder klaar dan vlees. De visser hoopt dat restaurants de vis wellicht als ‘vergeten vis’ op het menu gaan zetten.
Zelf proberen? Met deze tips lukt het jou
Ik vind het een goed initiatief. Daarom ga ik zo’n bijvangstvis eten zodra ze in de supermarkt liggen. Wil je de bijvangstvis ook proberen? Met deze simpele bereidingswijze van kok Allard Snijder lukt het je vast:
Steenbolk, heeft stevig vlees
Maak een marinade van een beetje mosterd, citroensap, dille en wat druppels oude jenever(!). Wrijf hier de vis mee in en leg deze in een ovenschaal met gewicht erop. Laat 24 uur staan. Door het zuur en de alcohol ‘gaart’ de vis. Je eet ‘m dus als het ware rauw. Je kunt ‘m in dunne plakken snijden en serveren op warme risotto.
Wijting, teer visje met zachte smaak
Snijd de buik van de vis open en vul deze met venkel, ui, citroen en knoflook. Verpak de vis in bakpapier en gaar 15 min in de oven op 180 graden.
Schar, is een alternatief voor tong
Een platvis die je paneert met wat bloem, zout en peper en dan in z’n geheel bakt in veel boter. Lekker met wat kappertjes en citroen.
Pieterman, heeft een aardse smaak
Deze vis bak je op de huid totdat deze mooi knapperig is. Bak na een paar minuten wat lamsoor en citroen mee en serveer met een gemengde salade.
Bron: de Volkskrant
Geef een reactie