We kunnen best een gezonde biologische toekomst hebben. Onze biologische landbouw- en het voedingssysteem zit zó goed in elkaar, dat het onlogisch zou zijn om gangbaar te blijven boeren en telen. De 5 allergrootste voordelen kun je makkelijk onthouden door het ezelsbruggetje BRIEF dat Michaël Wilde bedacht, directeur van de biologische branchevereniging Bionext. Lees verder voor de uitleg van BRIEF.
Ook interessant: Bio-industrie: weet jij wat hiermee bedoeld wordt?
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
EU bio-strategie
De EU wil in 2030 25% meer biologische landbouw. Een biologische toekomst wordt daarmee zekerder. Volgens Michaël kun je de voordelen van de kernwaarden van bio (Zorg, Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid) onderverdelen in BRIEF, als in een brief naar de toekomst.
B-rief: Bewezen beter
De B staat voor biologisch en voor bewezen beter. Het is wetenschappelijk bewezen dat de biologische landbouw ten opzichte van de gangbare, intensieve landbouw diverse voordelen heeft rondom thema’s die momenteel spelen: klimaat, bodem, water, biodiversiteit en gezondheid. Op al deze thema’s is biologische landbouw onderdeel van de oplossing. Natuurlijk kan het altijd nóg beter, maar daar werken ze in de keten continue aan.
b-R-ief: Regels
De r staat voor de regels die gelden in het biologisch keurmerk (groene blaadje). De strenge milieu en dierenwelzijn regels zijn vastgelegd in strikte EU-regelgeving. Die wettelijke basis geeft jou als consument vertrouwen en zekerheid ten opzichte van keurmerken die door leveranciers of supermarktketen zelf zijn bedacht.
Br-I-ef: Internationaal
Het biologische keurmerk van Europa betekent heel simpel dat deze regels en eisen ook worden erkend in het buitenland. Dat geldt niet voor termen als natuur inclusief, circulaire landbouw of kringloop landbouw. Een helder, gecontroleerd keurmerk geeft jou duidelijkheid.
Bri-E-f: Erkend
Dit erkende keurmerk wordt streng gecontroleerd op de regels. Je kunt biologische voeding dus vertrouwen. Boeren, telers en leveranciers krijgen een duidelijke meerprijs voor hun producten. Dit heldere verdienmodel is essentieel voor een toekomstbestendig keurmerk. Want een boer die voldoende verdient, kan die landbouw ook in stand houden.
Brie-F: Farm to Fork
Farm to Fork, waar Frans Timmerman zich hard voor maakt, is een onderdeel van de Green Deal. Hierin zet de EU zich sterk in voor biologische landbouw. Voor veel van de Green Deal doelen is biologische landbouw een oplossing. Denk daarbij aan biodiversiteit en het terugdringen van pesticiden.
Voor een biologische toekomst en een leefbare wereld voor onze kinderen, hebben we de EU dus mee. Hoe zit het met jou? Doe jij ook mee?
Geef een reactie