Vandaag, 21 september, is het de internationale dag tegen alzheimer. Gelukkig een ver van jouw bed show? Wellicht niet als je beseft dat er bij pesticiden verbanden zijn aangetoond met een keur aan ziekten, waaronder alzheimer. Pesticiden die nog steeds gebruikt mogen worden in de gangbare landbouw, zijn onzichtbaar voor jou in de winkel. Liever jouw lot niet aan anderen overlaten? Lees dan verder voor de feiten.
Ook interessant: breaking news; geen prio voor onze gezondheid bij toelating pesticiden
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Alzheimer begint in je darm
Als het gaat om pesticiden en alzheimer, ontdekten onderzoekers dat langdurige blootstelling aan lage doses van glyfosaat en het afbraakproduct AMPA een verband met onder meer hersenziekten heeft. Juist vanwege die verdenking, is meer en beter onderzoek nodig. De link tussen pesticiden en ziekten is onze darm en de bacteriën (het darmmicrobioom) die daar in leven. Wat pesticiden, en met name een cocktail van verschillende soorten, voor effect hebben op je darmbacteriën is nog nooit onderzocht bij mensen. Dat gebeurt momenteel in het 5-jarig Europees SPRINT onderzoek. Meer daarover lees je hier.
Rampzalige glyfosaatstudies
Onlangs hebben onafhankelijke deskundigen voor het eerst 53 studierapporten kunnen inzien, geschreven door de agrochemische industrie zelf. Met hun claim ‘commercieel gevoelige informatie’ gingen de toezichthoudende instanties akkoord om ze niet openbaar te maken. Door een uitspraak van het Europese Hof zijn deze glyfosaatrapporten nu wel openbaar geworden. Wat blijkt? De toxicologische studies (op basis waarvan de omstreden onkruidverdelger glyfosaat door de Europese Unie als veilig is bestempeld) bevatten ‘ernstige tekortkomingen’ en voldoen in veel gevallen niet aan internationale richtlijnen.
Slechts 2 van de 53 studies zijn correct uitgevoerd. De resultaten van 17 studies zijn ‘deels betrouwbaar’ en het merendeel (34 studies) ‘onbetrouwbaar’
‘Veilig’ dus nog steeds op de markt
Een hoogleraar die Zembla en andere media op de hoogte bracht, zegt dat het merendeel van die studies simpelweg rampzalig te noemen is en dat hij niet snapt hoe de toezichthouders dit konden accepteren. Als het gaat om glyfosaat werd in 2015 bekend dat het internationaal kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ beoordeelde, omdat wetenschappelijke literatuur ‘sterk bewijst’ dat dit het DNA van cellen kan beschadigen. Omdat de studies van de industrie het tegendeel beweren, ziet de Europese toezichthouder het middel nog altijd als veilig en mag het door boeren nog zeker tot eind 2022 worden gebruikt.
Bron: Zembla
Schadelijk voor mens, dier en milieu
Kijk je alleen nog maar naar glyfosaat, dan wordt er zonder dat jij het weet heel veel van gebruikt bij de teelt van voedsel. Al bijna vijftig jaar wordt het wereldwijd toegepast bij de teelt van met name genetisch gemanipuleerde (GM) gewassen (verboden in de biologische landbouw). Glyfosaat is het op één na meest in de natuur zich verspreidende bestrijdingsmiddel, en heeft daarom ook effect op planten die niet bespoten zijn, ons grondwater en alle kikkers en andere amfibieën die daarvan afhankelijk zijn. Maar dus ook op jou! In ons voedsel zijn aantoonbare hoeveelheden glyfosaat teruggevonden, zoals in allerlei ontbijtproducten en bier, maar bijvoorbeeld ook in soja.
Bron: Vroege Vogels
Hoopvol bericht
Bij sommige bedrijven begint langzaam door te dringen dat glyfosaat uit de voedselketen moet worden verbannen. In Duitsland wil een zuivelonderneming geen melk meer van boeren die glyfosaat als onkruidbestrijdingsmiddel gebruiken. Wil jij niet wachten dat anderen bepalen wat voor jou wel of niet gezond is? Koop zoveel mogelijk biologisch. Want zo simpel is het gelukkig dan weer wel.
5x gezond eten
Voor gezonde hersenen zijn onverzadigde vetzuren belangrijk, waaronder omega 3. Die vind je in verse vis, maar binnen de groep noten zit er een relatief hoge hoeveelheid alfa-linoleenzuur (ALA), een plantaardig omega 3-vetzuur, in walnoten. Daarnaast lijkt de gekraakte noot op je hersenpan met hersens erin 😉
Nog vijf voedingstips om je hersenen gezond te houden:
- Eet zo gevarieerd mogelijk 250 gram groente en twee porties fruit per dag.
- Eet iedere dag een handje ongezouten noten.
- Eet één keer per week peulvruchten, zoals bonen en linzen.
- Drink zo’n 1,5 tot 2 liter vocht per dag, het liefst water of thee zonder suiker.
- Eet zo veel mogelijk biologisch of van de lokale boer waarvan je weet dat die geen gif gebruikt.
Geef een reactie