Ik geef het toe, ik heb een guilty pleasure: chips. Ik kan gewoon enorm genieten van een bakje chips. Daarom ben ik zo blij met de nieuwe ovengebakken Lentil Chips van Lima, want die is én biologisch ook nog eens gemaakt van linzen! En eerlijk waar, ze zijn gewoon krakend lekker. Dat vonden ook mijn vriendinnen die ik te eten had.
Als voorgerecht had ik crudité (rauwkost) gemaakt en er een schaal linzenchips bij gezet. Als dip een vers gemaakte knoflook-yoghurt saus en een guacemole. In no-time was alles op. Al mijn vriendinnen vonden het heerlijk! En tja, het snackt toch een stuk lekkerder als je weet dat je gezonder bezig bent dan met nacho’s bijvoorbeeld. Want de Lentil van Lima is arm aan verzadigde vetten, vezelrijk én een bron van eiwitten. En dat allemaal in je chips.
Chips van linzen
Omdat deze chipsvariant op basis is van peulvruchten, ben je gezonder bezig. Maar belangrijker: hij is ook écht lekker! Je hebt keus uit de smaken Original en Chili. Linzen behoren tot de categorie ‘makkelijk verteerbare’ peulvruchten en zijn wereldwijd bij vele volkeren een vast onderdeel van de dagelijkse maaltijd. Deze chips is in de oven gebakken en bevat minder dan 5% vet. Wat de adder is? Die is er niet. Want ook het etiket vertoont geen ‘rare’ ingrediënten:
Original
Linzenmeel* 44%, aardappelzetmeel*, aardappelmeel*, zonnebloemolie*, zeezout, kurkumapoeder*.
Chili
Linzenmeel* 41%, aardappelzetmeel*, aardappelmeel*, chili kruidenmix* 5% (zeezout, paprika*, look*, ui*, maïsmeel*, koriander*, fenegriek*, lavas*, chili*), zonnebloemolie*.
*uit biologische landbouw
De chips is onder meer te koop bij Ekoplaza.
Omdat de chips 100% plantaardig is, zoals het complete assortiment van Lima overigens, probeert het bedrijf de ecologische voetafdruk verwijzen naar artikel nog meer naar beneden te krijgen. Want 20% van de voetafdruk komt van onze voeding, waarvan 50% afkomstig is van de consumptie van vis en vlees. Ook fijn om te weten:
Lima werkt vanuit een CO2-neutraal gebouw.
Win!
De winnaars zijn bekend! Ellen Rood, Lilian, Anke Rozendaal, Anita Rietvink en Tryja Boven, jullie krijgen 2 zakken thuis gestuurd, een original én chili smaak. Check snel je e-mail.
An Oniem says
4,3 gram zout per 100g linzen chips, dat is de adder. Bevat dus bijna 3x zoveel zout als gewone chips.
Voor de rest inderdaad een mooie voedingswaarde!
Sigrid says
Dag Anoniem, (jammer dat je anoniem wilt blijven)
Je opmerking is terecht – het is overigens 3,5 gram zout – vandaar dat je deze chips dus ook niet dagelijks moet eten. Dat geldt uiteraard voor alle chips. Met mate is het een lekkere snack. Ik zal Lima vragen waarom ze zoveel zout in hun chips doen. Zodra ik een antwoord heb, zet ik die hieronder.
Sigrid says
Dag Anoniem, hierbij de reactie van Lima:
Linzenchips is gemaakt van linzen- en aardappelmeel. Dit gebeurt door middel van extrusie waarbij beide melen samen met zout gemengd worden om te worden afgebakken in de oven. Het voordeel hiervan is dat de chips een lage hoeveelheid vet bevatten. Om de typische vorm en structuur te krijgen is tijdens het productieproces een gehalte van 3,5% zout noodzakelijk. Op dit moment test Lima of dezelfde knapperigheid met een kleinere hoeveelheid zout mogelijk is. Bij geëxtrudeerde producten is het helemaal uitsluiten van zout niet mogelijk.
Ans Stier says
Wat verrassend, chips van linzen. Ik ben gek op linzen en chilli dus die combi zou ik graag uit proberen
Ellen says
Lijkt mij heerlijk en toch nog een beetje gezond! Ideaal voor iemand zoals ik die toch wel een beetje chips verslaafd is:-)
Tryja Boven says
Mmmmm dat lijkt me heerlijk – weer chips bij een wijntje op de vrijdagavond een mooiere start van het weekend kan ik me nu niet voorstellen??
Lilian says
Wat een uitvinding! Ik ben vooral heel nieuwsgierig, gezond snoepen is wat voor onze hele familie ; -)
Anita H. says
Ik kies voor de smaak Chili. Mooi, zo’n gezond alternatief voor de gewone chips, waar ik een beetje verslaafd aan ben. Geen ramp natuurlijk, om af en toe te zondigen. Voor de rest hou ik het gezond, puur, verantwoord. Maar als ik kan kiezen…. Misschien wordt dit wel mijn nieuwe favoriete snack.
Anke Rozendaal says
Eet hele zakken chips weg, maar zoek naar gezondere variant voor mezelf en voor de kinderen.
anita says
oh lijkt me heerlijk, ik ben gek op chili dus die zou ik graag willen proberen!!