Ken je Sarena Solari? Ze won Heel Holland Bakt in 2015. Daarna schreef ze een bakboek, dat nog maar net in de winkels ligt. Hierin deelt Serena haar familiefavorieten, Italiaanse klassiekers en de spektakelstukken uit het tv-programma Heel Holland bakt, zoals de 1001-nacht-finaletaart waarmee ze won: omdat ze bakt met Italiaanse passie! Wij mogen het recept van haar Italiaanse chocoladesalami doorgeven aan jou. Een bijzondere traktatie waarmee je hoge ogen gooit!
Salame di cioccolato
Serena: “Ik was 6 jaar oud toen ik met mijn Italiaanse vader en Nederlandse moeder naar Groningen verhuisde. Deze zoete salami, die bijna niet te onderscheiden is van een echte, maakte ik als kind vaak met mijn moeder. Het is heel makkelijk en als je alle ingrediënten klaar hebt staan, is het alleen een kwestie van samenvoegen en op laten stijven.”
Dit heb je nodig voor 1 chocoladesalami(ca. 16 plakken):
- 80 g pure chocolade (minstens 70% cacaobestanddelen)
- 150 g roomboter, op kamertemperatuur
- 100 g kristalsuiker of 25 gram stevia
- 30 g cacaopoeder
- 50 ml zoete marsala (likeur)
- 150 g bitterkoekjes
- 150 g biscuitjes
- 3 el volle melk
Zo maak je het:
- Smelt de chocolade au bain-marie. Daarvoor hang je een hittebestendige kom boven een pan met een laagje zacht kokend water. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer regelmatig tot de chocolade is gesmolten.
- Meng de boter met de suiker en meng hier dan ook het cacaopoeder en de marsala doorheen.
- Verkruimel met je handen de amaretti en de biscuitjes (er mogen nog grote stukken in zitten) en meng deze er samen met de gesmolten chocolade doorheen.
- Voeg met 1 eetlepel tegelijk de melk toe tot je een deeg overhoudt dat bij elkaar blijft. Leg het deeg in de lengte midden op een stuk bakpapier. Rol het papier rond het deeg op en vouw de uiteinden dicht. Rol er een laag aluminiumfolie om en vorm het deeg tot een salami.
- Leg de worst 3 uur in de koelkast om op te stijven.
- Haal de salami uit de koelkast en haal het papier eraf. Bestrooi een vel bakpapier met poedersuiker en rol de salami erdoorheen zodat hij helemaal bedekt is met poedersuiker. Snijd hem voor het serveren in plakken van ca. 2 cm.
Dit recept is afkomstig uit ‘Het Italiaanse bakboek’ van Sarena Solari, winnares van Heel Holland Bakt 2015. In de boekenwinkel vind je behalve haar boek, ook een gratis receptkaart van Serena. Benieuwd naar het boek? Je kunt ‘m hier aanschaffen.
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Auteur: Sarena Solari
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789021561707
Geef een reactie