Uit Sandra’s (h)eerlijke keuken komt een pizza, die je tot superfood kunt rekenen: “Deze gezonde pizza is vol verse groenten waarvan je kunt blijven eten. De bodem is gemaakt van onder meer bloemkool en broccoli! Misschien iets minder knapperig, maar zeker niet minder lekker! En ook nog eens gluten- en lactosevrij”
Bloemkool pizza
Oven 190 graden
Dit heb je nodig
Bodem:
- 1 kleine bloemkool
- 1 stronk broccoli
- Snufje zout
- 1 tl oregano
- 1 tn knoflook, geperst
- 2 el geraspte oude kaas (optioneel)
- 1 el rijstmeel
- 1 ei, geklutst
- 2 el chia zaad
- 7 el water
Topping:
- 1 tomaat
- ½ gele paprika
- 3 el zwarte olijven
- 3 el (zelfgemaakte) tomatensaus of ketchup
- 2 el geraspte oude kaas (optioneel)
- ½ avocado
- Basilicum
- Tijm
- Rucola
Zo maak je het
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hier een taartvorm zonder bodem op.
- Voeg het chiazaad en 7 el water bij elkaar en laat dit 15 minuten staan tot het gelei is.
- Hak de bloemkool en broccoli in hele klein roosjes. Kook deze 5 minuutjes en maal het mengsel dan fijn in een keukenmachine of prak met een vork totdat het een ‘rijst’ structuur heeft. Laat afkoelen.
- Meng er de oregano, zout, knoflook en 2 el kaas door en roer goed los met een vork.
- Voeg de gelei, het meel en het geklutste ei toe en meng goed tot een ‘deeg’.
- Stort het geheel in de taartvorm en maak een dunne bodem ( max. ½ cm dik).
- Haal de taartvorm weg en bak de pizza ca 30 minuten in de voorverwarmde oven lichtbruin.
- Maak ondertussen de topping klaar; snijd de tomaat en paprika in kleine blokjes en de olijven in plakjes.
- Haal de bodem uit de oven. Bestrijk deze met de tomatensaus en beleg de pizza met de topping en met wat geraspte kaas, zet hem nog ca 10 minuten terug in de oven.
- Serveer de pizza met wat stukjes avocado, verse basilicum, tijm en rucola.
Sandra’s tip: Ik heb een topping gebruikt met tomaat, paprika en avocado maar je kunt hem beleggen met wat je maar wilt. Wat dacht je van Italiaanse Proscito ham of met plakjes gerookte zalm. Net wat jouw budget toelaat.
Geef een reactie