Dit recept en beeld van een gezonde appeltaart, die glutenvrij is, kregen we toegestuurd van een Live Green lezeres. Dank Sandra! We delen dit graag met onze lezers.
Dit heb je nodig voor de appeltaart
• 100 gr boekweitmeel (of rijstmeel)
• 100 gr amandelmeel
• 3 appels, geschild en geraspt of heel fijn gesneden (besprenkel met wat citroensap tegen het verkleuren)
• 2 handjes rozijnen geweekt in wat appelcider
• 2 eieren
• 75 gr kokosolie gesmolten
• 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
• 1 eetlepel (rauwe) honing
• 1 eetlepel kaneel
Kleine springvorm of een aluminiumbakje van 15 – 20 cm
Ingrediënten appeltaarttopping
• 50 gr amandelmeel
• 50 gr boekweitvlokken
• 2 eetlepels ahorn siroop
• 2 eetlepels extra vergine olijfolie
• Snufje zeezout
Zo maak je de appeltaart
Oven 180 graden
1. Smelt de kokosolie in magnetron of in een pannetje op laag vuur.
2. Meng voor de bodem het amandel- en boekweitmeel, de kaneel, eieren, honing, gesmolten kokosolie en wijnsteenbakpoeder tot een beslag.
3. Meng in een andere kom de appel, rozijnen (zonder het vocht) en kaneel.
4. Vet de springvorm in met wat olie en doe het beslag erin. Gebruik een lepel om het deeg over de bodem en de opstaande randen te verdelen.
5. Strooi over de bodem nog een dun laagje (rijst) meel om het vocht van de appels te absorberen.
6. Schep het appel/rozijnen mengsel op de deegbodem, verdeel het goed en druk de appel beetje aan.
De kruimeltopping
1. Meng het amandelmeel en de boekweitvlokken met het zeezout en de kaneel.
2. Voeg de ahornsiroop en de olijfolie toe en meng dit met een vork door elkaar, totdat je kruimels hebt.
3. Verkruimel dit mengsel over de appels en dek het geheel af met aluminiumfolie.
4. Bak de appeltaart in 45 min en verwijder na 15 minuten de aluminiumfolie, zodat je taart mooi lekker bruin kan kleuren.
Sandra’s inspiratie voor de appeltaart komt van MyTaste.nl en de kruimeltopping van een crumble recept van Gweneth Paltrow.
chonda luring zegt
Als je honing meebakt, wordt het toxisch 🙁
Sigrid zegt
Hi Chonda, vertel? Hoe zit dat, dan kunnen we daar onze lezers op attent maken?
Sigrid zegt
Dag Chonda, ik heb jouw vraag aan de kwaliteitsdienst van Imkerij De Traay voorgelegd. Zij hebben hier nog nooit eerder van gehoord en hebben dus informatie ingewonnen. Zij denken dat jij doelt op mogelijke vorming van Acrylamide (zoals bij patat en chips)? Zetmeel houdende producten (met lange ketens van suikers) kunnen bij verwerkingstemperaturen van >180 graden acrylamide vormen. Blijf je hieronder dan is er geen gevaar, maar bovendien bestaat honing uit korte ketens van suikers. Dus voor zover zij weten is er geen toxisch effect. Sowieso is de honing van De Traay koudgeslingerd. En net zoals bij alles, geldt ook voor honing: geniet met mate.