Eén van de meest bekende klassiekers uit de Franse keuken is Coq au vin. Misschien heb je het zelf ook wel eens klaargemaakt. Grote kans dat je dan kip gebruikte. Dat is eigenlijk raar, want van oorsprong wordt haan (coq) gebruikt. Dat is bovendien een veel betere optie, want daarmee red je een haantje!
De Fransen gebruikten niet voor niets haan: hiermee probeerden ze oude, nog nauwelijks eetbare haantjes tot iets lekkers om te toveren. Dat deden ze door aan de kip champignons, diverse kruiden en vaak spekjes toe te voegen dat ze lieten stoven in wijnsaus. De reden om ook vandaag de dag haan te gebruiken, is een hele duurzame!
Eendagshaan als diervoer
Er worden aparte kippenrassen gebruikt in de Nederlandse pluimveehouderijen, namelijk kippen voor de leg (ei) en voor het vlees. In de bedrijven waar leghennen worden grootgebracht, worden ook haantjes geboren. En de haan legt natuurlijk niet net zo als zijn zusje eieren. Vanwege het ras (voor leghen) is deze haan minder geschikt om als vleeskip te worden grootgebracht. En dus worden ze na de geboorte direct verwerk tot bijvoorbeeld diervoer. Maar dat kan ook anders.
Niet efficiënt
Eet je graag een eitje, dan is het goed om af en toe ook voor een haantje te kiezen. Wat vroeger trouwens heel normaal was. Dat ze in de loop van de tijd van ons menu zijn verdwenen, kun je je misschien wel voorstellen: een kip geeft eieren en brengt dus geld op. Voordat je een haan kunt eten, kost deze alleen maar geld. Dat is natuurlijk niet ‘efficiënt’ voor de pluimveehouder die het liefst in een zo klein mogelijke ruimte zoveel mogelijk kippen propt die zoveel mogelijk eieren op een dag leggen.
Stemmen met je vork
In de biologische sector gaat dat vanaf nu anders, qua ruimte en leefomgeving sowieso al, maar nu ook voor de haantjes. De biologische boeren konden het niet langer aanzien dat het met de broertjes van de 30.000 leghennen altijd slecht af liep. Daarom houden ze nu ook haantjes, totdat ze een mals leghaantje zijn. Het is dan wel de bedoeling dat wij ze ook eten. Jij stemt dus met je vork!
Eerlijke prijs
En ja, voor een biologische kip of haan betaal je meer dan voor de kip die als ei-machine wordt gebruikt. Met deze hogere prijs kan de biologische boer alle maatregelen in stand houden om zijn hennen – en nu dus ook de hanen – een gezond en diervriendelijk leven te bieden. Zijn kosten zijn zo’n 5 keer hoger dan voor de gangbare boer. Bovendien is de biologische kip een langzaam groeiend ras, waar geen groeihormonen of andere middelen gebruikt worden om de productie te verhogen. Dus eigenlijk beloon je met jouw aankoop de boer voor het goede werk én zorg je ervoor dat ook de haantjes onder de juiste omstandigheden langer mogen leven.
Lees ook:
- Recept: échte coq au vin
- Broodindustrie wil ons weer aan het brood helpen. Dit zijn onze tips!
- Verander je leefstijl en word OERsterk met de OERsterk app
Beeld: AdobeStock-monticellllo
Geef een reactie