Bij hoofdpijn werkt een paracetamol natuurlijk prima. Maar je kunt ook kiezen voor een natuurlijke, effectieve pijnbestrijder. Dat is nog eens lekker ook! Duik dus eerst in de keuken voordat je naar het medicijnkastje grijpt.
De kracht van planten: al eeuwenoud bekend
Planten en kruiden zijn van oudsher bekend bij behandeling van kwalen en pijnbestrijding. De kennis van geneeskrachtige planten (fytotherapie) is in veel volkeren bekend. Tot zo’n 200 jaar geleden waren geneesmiddelen uit de natuur zelfs de enig beschikbare medicijnen. Maar welke plant of kruid bestrijdt welke klacht nu het best? De European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP) beoordeeld elke plant op wetenschappelijk bewezen toepassingen:
Gemberwortel
Bij gember is het met name de wortel medicinaal werkzaam. De ESCOP adviseert dit bij maag- en darmklachten, maar ook bij(reis)misselijkheid. Los 1/3 tl geraspte gember op in 150 ml heet water. Drink deze gemberthee dagelijks (2 tot 4 kopjes).
Ook lekker: een smoothie op basis van geraspte gember, wortelsap en gecrushed ijs.
Citroenmelisse
De ESCOP adviseert bij spanning en rusteloosheid thee van citroenmelisseblaadjes te drinken. Vanwege de antivirale werking adviseren ze citroenmelisse ook uitwendig bij koortsuitslag op je lippen.
Tijm
Zeer effectief tegen allerlei bacteriën en virussen van de luchtwegen. De ESCOP adviseert verse tijm vooral bij bronchitis en een slechte adem. Schenk 150 ml heet water over 1 th kruid, laat dit afgedekt 10 minuten trekken. Drink dit verdeeld over de dag. Ook geschikt voor kinderen.
Nadenkertje
Net zoals water één van de belangrijkste voedingsstoffen voor een plant is, is dit het ook voor je lichaam. Is er niet genoeg water beschikbaar, dan raken de cellen in je lichaam uitgedroogd en verliezen ze hun volle structuur. Vergelijk het met de plant: zonder water wordt deze slap en futloos. Om je lichaam zo lang mogelijk jong en soepel te houden, drink je het beste zo’n anderhalve liter water per dag.
Meer weten? In het boek ‘De Groene Apotheek’ vind je heel veel achtergrondinformatie over fytotherapie en meer dan 100 geneeskrachtige planten en hun gebruik. Je koopt ‘m hier.
Beeld tijm: verseoogst.nl
Beeld kruiden bovenin: marilyn barbone
Geef een reactie