Wist je dat je jezelf gelukkig kunt eten? Het lukte Dymphina. Deze doorgaans van energie bruisende zakenvrouw kreeg te maken met een burn-out, waarvoor ze van haar huisarts slaappillen en antidepressiva kreeg voorgeschreven. Ze vroeg zich af of ze door middel van voeding niet hetzelfde kon bereiken. Dat lukte en daar schreef ze een boek over: ‘Eet puur geluk’. Belangrijk zijn twee belangrijke geluksstofjes. Eet je gelukkig!
Dymphina ging op onderzoek uit en ontdekte dat antidepressiva bijna altijd werken op basis van neurotransmitters dopamine en serotonine. Ze ging op onderzoek uit en liet een orthomoleculair arts haar neurotransmittersniveau testen. Ondanks dat ze al anderhalf jaar antidepressiva slikte, was dit niveau nog steeds te laag.
Verder verdiepte ze zich in voeding. Bij alle voedingsmiddelen uit de supermarkt, van kip tot peulen, keek ze hoeveel tryptofaan en tyrosine erin zat, verantwoordelijk voor de aanmaak van serotine en dopamine. Vervolgens dook ze de keuken in om met die producten te koken.
Serotonine
Dymphina kwam er dus achter dat je om gelukkig te zijn, bepaalde stofjes nodig hebt. Zoals serotonine, ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd. Als neurotransmitter is de taak van dit stofje het overbrengen van een zenuwprikkel. Behalve dat je hierdoor een positief gevoel krijgt, is het ook belangrijk voor je slaap en een goed geheugen.
Aminozuur L-tryptofaan
Het wordt een beetje ingewikkeld, maar het laat wel zien hoe ongelooflijk mooi je lichaam werkt. Serotonine beïnvloedt ook de werking van de amygdala. De amygdala verwerkt prikkels van onze zintuigen en koppelt deze aan emoties. Bij een tekort aan serotonine gaat dit steeds lastiger. Helaas kun je geen hapje serotonine eten. Serotonine maakt je lichaam uit een eiwit. Om het nog ingewikkelder te maken: een eiwit bestaat uit aminozuren en één daarvan is L-tryptofaan. In je lever wordt hiervan 5-HTP gemaakt, een voorloper van serotonine. In je hersenen wordt de 5-HTP omgezet naar serotonine. Heb je genoeg serotonine dan wordt hiervan melatonine gemaakt, wat je weer nodig hebt om te kunnen slapen.
Voor serotonine is het aminozuur L-tryptofaan dus belangrijk. Dit zit vooral in:
- Soja
- Kwark
- Kaas (Tilsiter/Cheddar/Parmezaanse/Mozzarella)
- Kip
- Kalkoen
- Schaal- en schelpdieren
- Inktvis
- Ei
- Pompoenzaden
- Zonnebloempitten
- Sesamzaad
- Linzen
Let op! L-tryptofaan wordt alleen opgenomen als er koolhydraten bij gegeten worden. Vergeet dus het koolhydraatarm eten!
Wat ik zelf interessant vind om te horen van Dymphina is dat je bepaalde vitamines en mineralen nodig hebt om serotonine uit L-tryptofaan te verkrijgen. Wie zegt ons dat onze voeding tegenwoordig voldoende van deze stoffen bevat? Belangrijk zijn: vitamine B en vitamine C (de lichaamseigen vorm zoals Ester-C) en de mineralen ijzer, zink en magnesium.
Gezonde doping
Dopamine is de andere neurotransmitter die van wezenlijk belang is. Je hebt het nodig voor je zelfverzekerdheid, seksuele opwinding, je immuunsysteem, je bewegingsapparaat en een goed werkend zenuwstelsel. Stress, spanning en slechte voeding verlagen je dopaminegehalte, maar ook het gebruik van cafeïne, alcohol, suiker en aspartaam. Ben je vaak angstig, vermijd deze voedingsmiddelen dan voorlopig.
Aminozuur tyrosine
Een tekort aan dopamine herken je aan zwaarmoedigheid, verslaving, ADHD, Parkinson en stress. Je kan met de juiste voeding je dopaminegehalte verhogen en op peil houden. Ook dopamine kun je niet kant-en-klaar eten. Het wordt gevormd uit het aminozuur tyrosine.
Tyrosine zit onder andere in:
- Amandelen (amandelmelk)
- Pure chocolade (vanaf 80%)
- Ei
- Vis
- Kaas (Tilsiter/Cheddar/Mozzarella/Parmezaanse)
- Wild (eend/hert)
- Wilde zalm
- Zaden
- Volkoren producten (zilvervliesrijst,meergranen pasta)
- Peulvruchten
Alzheimer
Uit dopamine wordt ook adrenaline en noradrenaline gemaakt. Noradrenaline werkt opwekkend voor de motivatie, alertheid en concentratie (herinneringen vormen en informatie lang opslaan). Bij deze aanmaak heb je wel voldoende zuurstof nodig, dus zorg voor beweging! De volgende vitamines en mineralen zijn nodig om de omzetting goed te laten verlopen: Vitamine B3, B6, B12, vitamine C (de vorm van onze lichaamseigen vitamine Ester-C), ijzer en koper.
Kookboek
Behalve de kijk op deze gelukshormonen, ging Dymphina ook biologisch eten. Haar bevindingen schreef ze op in het 52-weken kookboek. Hierin kookt ze meestal voor twee dagen tegelijk. Zo sta je de eerste dag wat langer in de keuken, maar de dag erna heb je met een kleine handeling een gezonde maaltijd op tafel. De foto’s in het boek maakte ze met haar eigen i-Phone, puur om jou te laten zien dat ze de gerechten ook écht zelf gemaakt heeft. Bij de recepten vind je een wekelijkse boodschappenlijst voor twee personen inclusief een korte omschrijving hoe je het gerecht moet maken.
Geïnteresseerd in het boek? Hier koop je het boek.
Bernadette Jacobs says
Hey
Heel erg interessant
Ik heb me altijd al graag verdiept in de relatie voeding/lichaam/geest
Ik eet al 6 jaar louter plantaardig, dus niks van dierlijke oorsprong
Dit alleen al geeft me een heel goed gevoel: het feit dat niemand moet lijden voor mijn genot
Mvg
Bernadette
Redactie says
Fijn om te horen Bernadette! En dank je voor het delen met ons
Amanda says
Dit heb ik zeer boeiend zitten lezen ik ga me hierzelf ook eens in verdiepen heb ook een burnout gehad en u merk ik soms dat ik nog soms somberben dus het is het proberen waard met deze tips kom ik al een heel eind.
Sigrid says
Goed zo Amanda, daar doen we het uiteindelijk voor!
Dymphina Jooren says
Hallo Amanda,
Wat fijn, dat het je aanspreekt. Dat zegt meestal al voldoende. Ik zou zeggen..ga lekker koken een eet jezelf gelukkig. Deze wijsheid is tenslotte al eeuwen oud!.Neurotransmitters zijn de boodschappers in ons lichaam die dit alles regelen en bepalen in grote mate hoe we ons voelen en wat wij doen. Onze hersenen en ons lichaam bevatten meer dan honderd bekende neurotransmitters. De hersenen bevatten miljarden neuronen, die via neurotransmitters met elkaar communiceren. Alles wat we consumeren, het voedsel dat we tot ons nemen, heeft invloed op onze neurotransmittersystemen. Ik heb het graag uitgezocht… Natuurlijk eerst voor mezelf, maar dit gun ik iedereen. Vandaar dat EET PUUR GELUK is geboren. Ik zou zeggen… EET SMAKELIJK EN EET JEZELF GELUKKIG… Liefs Dymphina