Vanaf 3 juli 2021 is er een nieuwe wet voor plastic gebruik. Producten die bedoeld zijn voor single use, zoals wattenstaafjes en rietjes zijn dan verboden in Europa. En dat is goed nieuws! In dit blog lees je er alles over en krijg je 5 tips hoe je thuis minder plastic kunt gebruiken.
Ook interessant: Jouw synthetische kleding zorgt voor plastic soep in wereldzeeën
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Single use plastic verboden
Met de Europese Single Use Plastics (SUP)-regels moet plastic zwerfafval in de natuur en zee worden voorkomen. Op Europese stranden en in wateren wordt heel veel plastic gevonden. En van de 80% plastic dat gevonden wordt, is de helft afkomstig van single use producten. De giftige stoffen die hierin zitten zijn gevaarlijk voor mens en dier. Dieren raken erin verstrikt of eten het op en uiteindelijk komen de plastic deeltjes ook in ons eten.
Wetenschappers schatten dat wij zo’n 45.000 plastic deeltjes per jaar binnenkrijgen.
Het roer(staafje) moet om!
Europa maakt nieuwe regels voor de verpakkingsindustrie waarbij wegwerpplastic wordt vervangen voor duurzame alternatieven, zoals zeewier. In de EU geldt vanaf 3 juli 2021 een verbod op de volgende producten:
- Plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels en eetstokjes) en -borden;
- Plastic rietjes (behalve als medisch hulpmiddel) en roerstaafjes;
- Plastic wattenstaafjes;
- Plastic ballonstokjes;
- Plastic zakken;
- Voedsel- en drankverpakking van EPS (piepschuim) zoals koffiebekers en voorverpakte vleesbakjes.

Eindelijk: de vervuiler betaalt
Eindelijk gaat ook het principe van ‘de vervuiler betaalt’ gelden. Omdat producenten dan zelf verantwoordelijk worden voor (zwerf-)afval van hun producten, komen ze direct in actie. Zo heeft Mc Donalds direct actie ondernomen voor hun drank- en voedselverpakkingen. Ze vervangen alle rietjes voor papieren exemplaren en het bestek wordt van hout. De plastic deksel van de McFlurry verdwijnt en salades gaan in karton. Hiermee besparen ze zo’n 485 ton plastic per jaar. Onze tip is eigenlijk nóg beter: probeer Mc Donalds zoveel mogelijk te vermijden, want het is nergens goed voor en niet eens lekker 😉
Hygiëneproducten en plastic
Ook voor hygiëneproducten, zoals vochtige doekjes, tampons en maandverband (die veel plastic bevatten!) komen er regels. Zo moet duidelijk zijn welke gevolgen de kunststoffen in het product hebben voor het milieu. Onze tip is eigenlijk nóg beter: gebruik een menstruatiecup!
Slimme alternatieven
Als de hele wereld hout en papier gaat gebruiken als vervanging voor plastic zijn we nog niet zoveel opgeschoten. Daarvoor worden heel veel bomen gekapt. Beter is te kijken naar écht duurzame materialen, zoals zeewier of verpakkingen gemaakt uit productieafval, bijvoorbeeld uit bierbrouwerijen.
5 handige tips om minder plastic te gebruiken
Het is mooi dat de EU regels opstelt voor bedrijven. Maar ook jij kunt iets doen aan het plasticgebruik. Wil je minder plastic gebruiken, lees dan deze 5 tips. Die zijn goed voor het milieu, de dieren die er leven én voor je portemonee!
- Skip plastic waterflesjes. Drink kraanwater uit een herbruikbare fles.
- Skip plastic voor je gebit. Gebruik een tandtablet en bamboe tandenborstel.
- Skip plastic voor je haren. Weg met de shampoo flessen (met vaak microplastics inside) en gebruik een shampoo bar.
- Zeg nee tegen plastic tasjes en doe je boodschappen met een juten of katoenen zak.
- Vries voedselrestjes in met plasticvrije bakjes van glas of RVS bakjes.
Check ook dit filmpje van plasticvrije initiatieven
Bron: Voor de Wereld van Morgen
Geef een reactie