Uit onafhankelijk onderzoek onder ruim duizend Nederlanders van 25 jaar en ouder, blijkt dat er over gluten, coeliakie, glutenintolerantie en –sensitiviteit nog veel uitleg en voorlichting nodig is. Weet jij wat gluten precies is?
170.000 mensen
Gluten is een eiwit dat onder meer in tarwe, spelt, gerst, haver en rogge zit. Aangezien 1% van de Nederlanders (= 170.000 mensen!) aan coeliakie of glutenintolerantie lijdt, is het fijn te weten dat er producten zijn die je dan veilig kunt eten. Want als je een glutenprobleem hebt, dan kun je daar enorm veel gezondheidsproblemen van ondervinden:
- prikkelbare darm
- huiduitslag
- buikpijnklachten
- een opgeblazen gevoel
- diarree
- vermoeidheid
- migraine
Glutenvrij dieet
Hoewel slechts ongeveer 35.000 mensen de diagnose coeliakie gekregen hebben, denken experts dat er nog 125.000 mensen zij die ook aan coeliakie lijden, zonder dit te weten. Bij mensen met coeliakie kan zelfs een zeer kleine hoeveelheden gluten een chronische ontsteking van de dunne darm veroorzaken, met soms ernstige symptomen. Er is geen medicijn beschikbaar tegen coeliakie, de enige mogelijke behandeling voor coeliakie is een levenslang strikt glutenvrij dieet.
Glutengevoeligheid
Terwijl de bekendheid met coeliakie en tarweallergie groeit, wordt er tegenwoordig ook steeds meer gesproken over een nieuwe vorm van glutenintolerantie: glutensensitiviteit, ook wel glutengevoeligheid genoemd. Het stellen van een specifieke diagnose is nog niet mogelijk, maar coeliakie en tarweallergie moeten medisch eerst worden uitgesloten. Hoe vaak glutensensitiviteit voorkomt is nog niet bekend. Echter, deskundigen wijzen erop dat glutengevoeligheid vaker voor komt dan coeliakie.
Op vakantie genieten van glutenvrij
Gelukkig betekent een glutenvrij dieet niet dat je niet kan genieten! Dr. Schär weet al ruim 30 jaar hoe je glutenvrije lekkernijen kunt maken. Op www.schaer.com vind je allerlei informatie als je meer wilt weten over glutenvrij eten. Er is ook een Schär Club te vinden, een grote community over coeliakie en glutenvrij eten, met meer dan 165.000 leden wereldwijd! Ben je onderweg en wil je glutenvrij eten? Op www.glutenfreeroads.com vind je adressen voor eten en boodschappen doen. Hierop zijn duizenden adressen van hotels, restaurants, verkooppunten en andere diensten voor glutenvrij eten te vinden.
Lekker veel glutenvrije recepten
Zonder gluten moet je natuurlijk ook gewoon lekker kunnen snacken tussendoor, daarom heeft Dr. Schär bijvoorbeeld de Chocolix, reep met een krokant koekje en romige caramel, bedekt met fijne melkchocolade, en Fruit Bar, een met gedroogd fruit gevulde reep van koek.
Op de site vind je ook veel recepten, praktische tips en nuttige links. Hier vind je alvast een recept van een glutenvrije pizza, die je thuis heel makkelijk kunt maken.
Geef een reactie