Zie je in je tuin kleine gaatjes in de bladeren van je planten, dan is dit misschien het werk van de tuinbladsnijder. Blogger Jaap, coördinator van het Bijen Educatie Centrum, legt je uit hoe je deze bij herkent en kunt helpen in je tuin.
Lees ook Jaap zijn vorige blog: Zaai bloemen voor de bijensoorten in je tuin
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Behang van jouw planten
Jaap: De tuinbladsnijder is van het geslacht behangersbijen, waarvan er zo’n 13 soorten rondvliegen in Nederland. Deze breedgebouwde bij is niet altijd gemakkelijk te onderscheiden van metselbijen, maar door één gedragskenmerk vallen ze direct door de mand: ze maken gaatjes in bladeren. Deze bijen ‘behangen’ namelijk hun nestcellen met stukjes blad van de planten uit jouw tuin. Met hun kaken knagen ze stukjes uit bladeren van allerlei planten, klemmen het tussen hun kaken en poten en nemen dit mee naar hun nest. Ook gekleurde bloemblaadjes vinden ze soms interessant. In de demonstatiebijenkast in onze bijentuin in Vorden is te zien dat vanwege de verschillende blaadjes en bloemen de afzonderlijke broedcellen vaak een andere kleur hebben.
De blaadjes uit jouw tuin kauwt de tuinbladsnijder tot een soort moes om daar de broedcellen mee te bekleden. Die sluiten ze vervolgens heel netjes af met precies passend gemaakte ronde blaadjes. Zo voorkomen ze dat water, schimmels en andere ongewenste indringers de broedcel binnenkomen. Het definitieve afsluiten van de nestgang is daarentegen weer rommelig met aan elkaar geplakte stukjes blad.
Zo herken je de tuinbladsnijder
Hoe weet je nu of jij een tuinbladsnijder in je tuin hebt? Het vrouwtje is 11 tot 12 millimeter groot en het mannetje slechts 9 tot 11 millimeter. Ze hebben een dichte beharing aan de achterkant van hun lijf. Met die zogeheten buikschuier verzamelen ze stuifmeel. Bij de vrouwelijke tuinbladsnijder en de Pyreneese behangersbij is die fel roodoranje. Alle andere behangersbijen hebben een buikschuier die deels zwart is. Ook zijn de zwarte haren bij het vrouwtje op het laatste achterlijfssegment omhoog gericht. De beharing bij het mannetje is identiek aan die van het vrouwtje alleen is de onderkant (buik) wit. Kijk maar eens goed of jij het verschil kunt zien als er eentje in je tuin vliegt.
De kleinere behangersbij is een typische zomersoort die vliegt van mei tot september. Je vindt deze vooral in dorpstuinen en steden. Dat deze bij weinig in de vrije natuur wordt waargenomen, wijst er mogelijk op dat deze graag gebruik maakt van de mogelijkheden die jij biedt.
Hoe kun je deze bij helpen?
Ook de tuinbladsnijder is een belangrijke bestuiver. Deze maakt graag gebruik van bijenhotels. Heb je deze in je tuin staan, dan zie je ze misschien wel met stukjes blad of bloemblaadjes rondvliegen. Let er op dat de holle stengels van je hotel voor deze bij een binnendiameter van ongeveer 7 millimeter moeten hebben. Zorg je ook voor een grote variëteit aan planten, dan is het voor deze bij zeer aantrekkelijk om te overnachten in jouw hotel.
Voeding voor de bij
De tuinbladsnijder houdt zowel van inheemse als gekweekte bloemen, zoals vlinderbloemigen als rolklaver en Sint Janskruid en afrikaantjes. Verder doen goudsbloem, kattenstaart, rimpelroos en ezelsoor het prima in tuinen. De bernagie staat bekend als dé nectarplant voor de tuinbladsnijder. Zelfs uit op de grond gevallen bloemetjes wordt nog gedronken.
10% korting in juni
Wil jij je tuin bijvriendelijk maken? Gifvrije bloembollen vormen de beste en eerste voedselbron in het voorjaar voor honingbijen, hommels en voorjaarsbijen. In de maand juni krijg je in de webshop van de Bijenstichting 10% korting op de voorverkoop van gifvrije bloembollen. Gebruik daarvoor de code vroegevogel2020.
Jaap Molenaar is Coördinator van het Bijen Educatie Centrum. Hij heeft hij twee passies: bijen en biologische groenten kweken. Daarnaast is hij enorm geïnteresseerd in de natuur waar vogels en orchideeën zijn favoriet zijn. Wil je meer weten over bijen? De Bijenstichting kan je maandelijks gratis op de hoogte houden met hun Bijenportretten mailing over wilde bijen. Elke maand besteden ze aandacht aan 1 in Nederland voorkomende wilde bijensoort. Je leest hoe je ze herkent, wat hun levenswijze is en welk voedsel ze nodig hebben.
Geef een reactie