Een favoriet kookboek van mij is Smakelijck Zoet van Williene Klinck. Hierin staan verantwoorde recepten vrij van e-nummers, geraffineerde suikers en witmeel, zoals deze appelkanjers van speltmeel. Ik eet geen vette oliebol op Oudjaar, maar een knapperige appelkanjer!
Appelkanjer van speltmeel
Dit heb je nodig voor 10 stuks
- 10 plakjes speltbladerdeeg (o.a. te koop bij Ekoplaza)
- 4 appels in blokjes
- handje rozijnen
- kaneel
- 1 ei
- 4 eetlepels kokosbloemsuiker
- ongeveer 40-50 gram geschaafde amandelen
Zo maak je het
- Meng de appelblokjes met de de rozijnen en bestrooi rijkelijk met kaneel.
- Leg op elk plakje bladerdeeg een hoopje van het appelmengsel.
- Vouw de 4 punten naar boven en druk de randen dicht.
- Bestrijk de pakketjes met water.
- Meng het ei met de kokosbloemsuiker en de geschaafde amandelen en eventueel nog wat kaneel.
- Plak met behulp van een vork op elk pakketje wat van de amandelen.
- Schuif ze in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak de pakketjes in 20-30 minuten mooi bruin en gaar.
Smakelijck eten
Omdat vage klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs sommige chronische ziekten mogelijk te maken heeft met wat er in je eten zit en steeds meer mensen graag gezonder willen eten, schreef Willien Klinck (blogster op Smakelijck.nl) drie kookboeken: Smakelijck Gezond & Gevarieerd, Smakelijck Groenten en nu dus Smakelijck Zoet!. De boeken zijn onder meer te koop bij Ekoplaza.
Restaurant Smakelijck
In het gelijknamige restaurant in Putten kookt Chefkok Roland Bruggeman volgens het boek ‘Smakelijck. Gezond & gevarieerd’ van Williene Klinck: recepten waarvan de ingrediënten vrij zijn van E-nummers, witmeel en suikers. Koken zonder toevoegingen dus, waardoor je niet alleen gezonder bezig bent, maar bovendien smaken meer gaat waarderen. Je kunt hier genieten van klassiekers of eigentijdse culinaire hoogstandjes, onder het genot van een goed glas wijn en gezellig bij de open haard. Kijk voor meer informatie over het restaurant op restaurantsmakelijck.nl.
Janneke Rosenbrand zegt
Dank je voor dit heerlijke recept. Ik verbaas me er alleen over dat er niet veel meer winkels en restaurants zijn die dit soort (h)eerlijk voedsel aanbieden. Nu er zoveel mensen zijn met b.v. allergieën of vermoeidheidsklachten zou je hopen dat er steeds meer belangstelling voor komt! Maar dit te delen is in ieder geval een goed begin. E-nummers zijn geen voedsel en suiker is gif, we kunnen in ieder geval met véél minder suiker ook genieten (kregen we vroeger ook niet, maar ja, ik ben van de oude garde). Nu wordt de jongere generatie ook wakker!