Blog Sigrid: Het is de week van Fair Trade. Supermarkten adverteren volop met aanbiedingen van Fair Trade producten. Alles om het belang van eerlijke handel te onderstrepen. Behalve qua voeding kun je natuurlijk ook qua kleding stil staan bij fairtrade. Mijn babyrompertje is gemaakt bij SEKEM in Egypte. Behalve op een fairtrade-basis is er in de productie volop aandacht voor de ontwikkeling van vrouwen. Ontmoet bijvoorbeeld Walaa, die op de naaiafdeling werkt in deze groene oase in de woestijn.
Ook interessant: dromen is denken met je hart; het gedachtengoed van SEKEM
- Tekst gaat verder onder de foto

Toen ik het verhaal van SEKEM onder ogen kreeg, was ik zó onder de indruk dat ik hier deel van uit wilde maken. In deze inspirerende en hoopvolle Egyptische leefgemeenschap verdienen vrouwen evenveel als mannen en dat is nooit een punt van discussie geweest. Ook niet dat mannen en vrouwen gelijkwaardig worden beoordeeld. Dat hoort er in SEKEM gewoon bij. Sterker nog, ze zijn er van overtuigd dat SEKEM onmogelijk zou zijn geweest zonder de inzet van vrouwen.
Fairtrade is ook gelijkheid
Zeker in de naaizaal zijn vrouwen zeer prominent aanwezig. Naast het werk doen ze mee aan trainingssessies en workshops. Dat is best bijzonder in een door mannen gedomineerd land. Cultuur- en traditiegebonden stopten de vrouwen nog met werken als ze trouwden. Via een langzaam proces, maar met het groeiende vertrouwen en de volharding van de meisjes in leren en werken, is dat veranderd. Verouderde traditionele patronen die de integratie van vrouwen belemmeren werden verbroken. Bij SEKEM zijn er ook voldoende mogelijkheden om als vrouw door te blijven werken, zoals SEKEM’s Nursery voor pasgeborene, flexibele werktijden, deeltijdbanen en het is mogelijk om thuis te werken tijdens productiepieken.
Meet SEKEMs Walaa: naaister van mijn rompertjes
Walaa Mohamed (27) werkt als kwaliteitsspecialist op de naaizaal bij SEKEM. Ze zet zich niet alleen in voor haar gezin en werk, maar ook voor de empowerment van vrouwen. Ze begon als stagiair en leerde alle machines en verschillende delen van de fabriek kennen. Naast haar werk is de zelfbewuste Walaa betrokken bij vele andere activiteiten die SEKEM haar werknemers aanbiedt: “Ik ontwikkel graag mijn vaardigheden en wil graag iets nieuws leren. Laatst deed ik mij aan een communicatiecursus. Ik leerde bijvoorbeeld hoe ik kalm kan blijven in de omgang met mijn collega’s tijdens intensieve werkuren.”
Gender gelijkheid in Egyptische oase
Walaa gelooft in haar rechten als vrouw, die worden ondersteund door SEKEM ‘s Gender Strategie voor een evenwichtige samenleving. Ze ondersteunt de organisatie van verschillende activiteiten die NatureTex haar werknemers aanbiedt met betrekking tot de empowerment van vrouwen: “Ik maak me geen zorgen over het verliezen van mijn baan als ik een kind heb. SEKEM ondersteunt jonge moeders met verschillende faciliteiten. SEKEM gelooft in het economisch en sociaal in staat stellen van vrouwen om een veilige toekomst te creëren. Hier wil ik mijn kinderen wel geboren laten worden.”
SEKEM wordt internationaal gezien als een voorbeeldproject. Door de integratie van bedrijfsactiviteiten, kunst, wetenschap en religie is een ontwikkelingsmodel ontstaan dat wereldwijd ingezet kan worden voor het verbeteren van levenskwaliteit.
Een kraamcadeau geven met een écht mooi verhaal erachter? Gemaakt van biodynamisch katoen bij SEKEM in Egypte? Met oog voor gelijkwaardigheid van vrouwen en met een boodschap voor dat prille leventje hier? Hier vind je mijn I am the Future babyrompertje.
Geef een reactie