Eerder al schreef ik over het boek De Overgang, dat ik op vakantie in mijn hangmatje lag te lezen. In dit informatieve boek staat ook beschreven waar je op kunt letten qua voeding als je in de overgang zit en als je overgangsklachten hebt. En dat doe ik liever dan het nemen van een hormoonpreparaat. In deze tekst verwijs ik naar recepten op Live Green Magazine, waar je de roodgemaakte ingrediënten in terugvindt.
Ook interessant: In de overgang?
Last van een opvlieger? Hanteer het om-denken principe: I’m still hot, it just comes in flashes now!
Overgangsklachten? Belangrijk om binnen te krijgen tijdens je overgang
Calcium. Belangrijke leveranciers zijn: noten, amandelen, sojaproducten, peulvruchten, groene bladgroenten, met name kool, broccoli, spinazie, waterkers en peterselie. Maar ook tomatenpuree, knoflook, ui, sesamzaad, zeewier en pure chocolade.
Magnesium. Belangrijke leveranciers zijn: amandelen, cashewnoten, pitten en zaden (pompoen, sesam, zonnebloem en lijnzaad), groene groente (spinazie, kool, broccoli), bonen, fruit (bananen ananas), schelpdieren, zeegroente (wier, kelp), zeezout, groene kruiden (basilicum, dille), graan, zuivel en pure chocola (min. 70%).
Ook daarom kies ik voor #bio!
Kies liever voor biologische producten, want door kunstmest en fabrieksmatige bewerking wordt magnesium onttrokken.
Weetjes qua calciumopname
Wil je zuivel eten, neem dan geitenmelk. Dat is beter dan koemelk. In geitenmelk zit vitamine A, B, C en D en bovendien de mineralen ijzer, calcium, fosfor, magnesium, kalium en jodium. En belangrijk om te weten: zout en suiker ‘snoepen’ het calcium in je lichaam weg. Ook (teveel) koffie, sigaretten en alcohol zijn funest voor je calciumopname.
Oestrogeen is levenselixer!
Een heel belangrijk hormoon is oestrogeen, ook wel een levenselixer genoemd. En helaas neemt dit hormoon af tijdens je overgang. Je kunt hier via je voeding aan werken, via Soja. Neem daarbij de opmerkingen van Rineke Dijkinga ter harte. Want ondanks dat soja veel fyto-oestrogenen bevatten en veel Aziatische vrouwen het al eeuwen gebruiken om overgangsklachten te verminderen, moet je hier zeker niet teveel van eten. Zie het niet als een eiwitvervanger en neem gefermenteerde soja. Dat heeft in combinatie met weinig verzadigd vet, veel vezels en groente, het grootste heilzame effect. Overigens, kun je bij een schildklierafwijking beter geen fyto-oestrogenen nemen!
Belang van vitamine D
Vitamine D is een essentiële stof voor je lichaam, zeker in de overgang. Je lichaam maakt het aan onder invloed van de UVB-stralen uit zonlicht en uit je voeding. Maar dan ben je er nog niet. Om werkzaam te kunnen zijn, wordt de vitamine D in je lichaam omgezet tot calcitriol, een hormoon. Dit zorgt ervoor dat de calcium in je lichaam wordt opgenomen in je bloed en vastgelegd in je botten. Vitamine D en calcium zorgen samen voor een grotere botdichtheid. Belangrijk dus. Overigens kan een tekort ook leiden tot spierzwakte en –krampen. Vette vis is de belangrijkste bron van vitamine D. De lepel levertraan van vroeger was zo gek nog niet!
- Overigens wordt door een zonnebrandcrème het UV-licht geblokkeerd. In de herfst en winter is de zon niet krachtig genoeg. En nee, een zonnebankkuurtje helpt niet. Die filtert namelijk de UVB-stralen eruit die vitamine D zouden kunnen aanmaken.
Lees hier meer over het boek De Overgang.
Geef een reactie