Of je nu een feestje hebt, een lunchgerecht zoekt of een alledaagse maaltijd, in Janneke Philippi’s Soep bij Janneke thuis vind je ruim vijftig recepten om zelf soep te maken, die altijd lekker zijn. Voorzien van home-made grissini, Franse kaassoesjes, pestobroodjes, geitenkaaskroketjes en meer, tover je het gerecht om tot een volledige (feestelijke)maaltijd.
Wintergroenten bijzonder gebruikt
Soep kun je ook zelf maken met seizoensgroenten. Seizoensgroenten zijn vaak goedkoper en ze komen uit de buurt. Daarmee kook je duurzaam! Maar om nu de hele winter gekookte spruitjes te eten… Janneke’s tip? Maak zelf spruitjessoep met spek en gorgonzolaroom!
Spruitjessoep met spek
Benodigdheden
Voor 4 personen
- 1 kilo schoongemaakte spruiten, houd een handvol mooie blaadjes apart
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 grote kruimige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 2 liter groentebouillon
- 125ml slagroom
- 150 gram gorgonzola in blokjes
- 100 gram gerookt spek in dobbelsteentjes
Bereidingswijze
Bak de spruiten 2-3 minuten in 3 eetlepels olie (niet laten kleuren!). Schep de aardappelblokjes erdoor. Giet de bouillon in de pan en kook de groenten in 10 minuten zachtjes gaar. Verwarm intussen de slagroom en laat de gorgonzola in de warme room smelten. Neem van het vuur, zodat de room wat afkoelt en dikker wordt. Bak intussen het spek in de koekenpan met de resterende olijfolie knapperig uit. Schep de spruitblaadjes erdoor en bak 1-2 minuten mee. Pureer de soep grof met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in 4 kommen. Verdeel het spek met de spruitblaadjes erover. Schenk aan tafel een beetje gorgonzolaroom in de soep.
Soepstengels met tijm
Benodigdheden
Voor 12-15 stuks
- 250 gram bloem
- 1/2 zakje gedroogde gist (Ã 7 gram)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ei, losgeklopt
- 2-3 eetlepels grof zeezout
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- keukenmachine, bakplaat bekleed met bakpapier, pizzasnijder
Bereidingswijze
Strooi 1 theelepel zout in een kom. Zeef er de bloem boven. Maak een kuiltje in het midden en doe er de gist in. Voeg langs de rand de olijfolie en 125 ml handwarm water toe. Kneed met de keukenmachine tot een soepel deeg. Vorm er een deegbal van en laat het deeg onder een schone keukendoek 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
Druk het deeg plat en rol het uit tot een rechthoekige lap van 1/2 cm dik. Snijd het deeg met de pizzasnijder in repen. Leg de repen met genoeg tussenruimte op de bakplaat en laat het deeg nogmaals 15 minuten rijzen onder de doek. Verwarm intussen de oven voor tot 220 ºC.
Bestrijk de deegrepen dun met ei en bestrooi ze met het zeezout en de tijmblaadjes. Bak de soepstengels in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Bereiding: 20 minuten
Wachten: 1 uur
Oven: 15-20 minuten
Soep bij Janneke thuis is het eerste boek in de nieuwe serie
getiteld Bij Janneke thuis. Na de successen van Mijn favoriete
desserts en Appeltaart, start Janneke Philippi met Soep een
nieuwe serie waarin zij de toegankelijke recepten deelt van
gerechten die bij haar thuis op tafel komen. Janneke Philippi
is kookboekenauteur en foodstyliste. Samen met haar man,
foodfotograaf en vormgever, maakte ze meerdere kookboeken
die ook in het buitenland zijn uitgegeven.
Soep bij Janneke thuis, ingedeeld naar de seizoenen,
Karakter Uitgevers, ISBN 9789045205878 € 19,95
Geef een reactie