Is iemand geslaagd, 50 jaar geworden of 25 jaar getrouwd? De hortus in Leiden heeft een leuke manier bedacht waarmee je een boodschap op iemand zijn stoep kan achterlaten: met natuurlijke verf, gemaakt van mos. Check deze simpele DIY.
Ook interessant: Tadaa! Mijn slaapkamer make-over met duurzame verf
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Lekker op pad om mos te verzamelen
Om te beginnen verzamel je eerst een flinke hand mos. Dat vind je tussen de stoeptegels en op vochtige bakstenen. Op deze poreuze oppervlakten groeit mos namelijk het beste. Dat komt omdat mos geen wortels heeft, maar kleine celdraadjes waarmee het zich vasthecht aan de grond. Natuurlijk kun je ook eerst een lange wandeling in de natuur maken en onderweg het mos bij elkaar sprokkelen. Wil je geen vieze vingers, neem dan een schepje en zakje mee om het mos in te doen.
De keuken in
Vervolgens ga je de keuken in: was het mos en breek het in stukjes en stop het in een blender. Voeg twee kopjes yoghurt, een theelepel suiker en een klein beetje het water toe aan het mos. Zet de blender net zo lang tot er een papje ontstaat. Schenk dit in een goed afsluitbaar bakje om te zorgen dat het niet uitdroogt voor je het gebruikt.
Verven maar!
Je kunt nu op een muur of de stoep je boodschap of creatie schilderen. Heb je een foutje gemaakt? Met wat limoensap kun je de verf als het ware weggummen. Wil je dat jouw creatie wat langer blijft staan en is het droog weer? Besproei de tekening of boodschap dan met een klein beetje water.
Over de Hortus Leiden
De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is dit hét groene hart van Leiden. Carolus Clusius kweekte hier de eerste grote tulpencollecties van Europa en Philipp Franz von Siebold introduceerde er ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Vanwege corona kun je de Hortus op reservering bezoeken voor een rustgevende wandeling in de tuinen. Elke donderdag in juli en augustus kan dat om 13.30 uur met een rondleider die met zijn of haar verhalen de monumentale Hortusbomen en zomerbloeiers nog meer tot leven laten komen.
Geef een reactie