Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven laten ze zien hoe ons voedsel Future Proof wordt gemaakt. Dat betekent voedzaam en klimaat besparend eten en voedselverspilling tegen gaan. Botanic Bites maakt het mogelijk.
Ook interessant: Yvette van Boven kookt met zilte groente
Botanic Bites
Doreen Westphal is oprichtster van Botanic Bites en was altijd gedreven door duurzaamheid. Eerst maakte ze tassen van oude binnenbanden en restleer. Maar ze wilde geen spullen meer maken omdat ze het gevoel had daarmee bij te dragen aan het ‘verspullen’ van onze wereld. Ze besloot verschillende soorten paddenstoelen te gaan kweken en ontwikkelde de shiitake kroket en –bitterbal. Zo kwam ze terecht in de Future Proof voedselproductie.
Actief voedselverspilling tegen gaan
Tegenwoordig kweekt Doreen zelf geen paddenstoelen meer, maar werkt ze samen met boeren en telersverenigingen. Daarmee richt ze zich op het probleem dat er veel te veel voedsel ‘verloren’ gaat, omdat verse groenten maar een korte houdbaarheid hebben. Ze ergerde zich aan het feit dat er veel voedzame groenten zijn die niet door de esthetische keuring van de consument komen: niet mooi, niet verkocht! Nu maakt ze met haar bedrijf Botanic Bites lekker, voedzaam, gezond, duurzaam en puur plantaardig voedsel.
Plantaardig eten voor milieu en klimaat
Aangezien trendwatchers zeggen dat we in de toekomst minder, maar beter vlees gaan eten, besloot Botanic Bites toekomstgerichte producten maken: puur plantaardig met een clean label. Zonder toevoeging van E-nummers en zelfs zonder soja, die immers vaak ver weg, grootschalig voor onze consumptie wordt verbouwd. Bij de producten van Botanic Bites komt geen ei of melkproduct aan te pas. Terwijl dit bij andere producenten van vleesvervangers wel zo is.
Tomatengehakt
Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven presenteert Botanic Bites samen met telersvereniging Harvest House hun eerste product: tomatengehakt. Dit is een gekruid mengsel met een bite, gemaakt van reststromen tomaten (50%) en plantaardige eiwitten uit tarwe en erwten (23%). Eet je 100 gram tomatengehakt dan krijg je voedingsstoffen binnen van 50 gram tomaat en meer eiwitten dan van 100 gram kip (22,6%).
Speciaal voor kerst: Culinaire Botanist
Wil je met kerst een duurzaam gerecht op tafel zetten, dan heeft Botanic Bites samen met Lola Quinoa, die een speciaal ras quinoa geschikt voor de Nederlands bodem dicht bij huis kweekt, de Culinaire Botanist bedacht: een eiwitrijke groente rol van restgroenten. Deze is lekker, licht verteerbaar, gezond en biedt ook nog talrijke mogelijkheden voor verschillende toepassingen bij het koken.
Crowdfunding
Wil jij het werk van Botanic Bites steunen? Er start een internationale crowdfundingcampagne op Kickstarter. Door voorverkoop van de Culinaire Botanist en een paar andere verrassende beloningen wordt geld opgehaald om een reeks nieuwe producten te ontwikkelen op basis van algen, paddenstoelen en nog meer reststromen.
De campagne ‘Botanic Bites: Our Food is Future Proof!’ is te vinden op www.kickstarter.com
Beeld: botanicbites.com
Geef een reactie