Liesbeth: Ik las het boek ‘Midden in de natuur’ en het eerste dat mij voor ogen komt is: kalmer aan doen. Eenvoudiger leven. Loslaten. Maar hoe moeilijk is dat soms. Want in mijn werk merk ik – net zoals zoveel collega’s die in het onderwijs werken – dat ik meega in de dagelijkse verplichtingen van roosters, plannen, toetsen, administratieve handelingen, digitale tijdverslindende programma’s, eisen van ouders, collega’s, directie- en bestuursleden. Ik ben benieuwd of dit boek me iets nieuws brengt. Want het belooft dat ik zo 365 dagen van de natuur kan genieten.
Ook interessant: Ons mooie voedselboek daagt je kind uit om na te denken
Mijn dagelijkse werkzaamheden voelen vaak als een soort rollercoaster waarbij ik soms voorbijga aan het belangrijkste: de kinderen en hun behoeften aan aandacht, rust, ritme en natuurlijk goed onderwijs. Gelukkig zijn zij feilloos in staat om mij dit op een subtiele manier duidelijk te maken. Het zijn kleuters tenslotte, dus komt het uiteindelijk wel goed. Maar toch… Hoe vaak zeg ik het tegen een gestreste collega die om advies vraagt ‘laat het los, het komt wel goed’, om vervolgens zelf met een letterkaart achter een kleuter aan te gaan om het toch nog even te proberen… Als juf heb je toch het gevoel dat je een kleuter moet leren lezen of schrijven. Terwijl ze daar soms nog niet aan toe zijn. Gelukkig ben ik me hiervan bewust.
Door te relativeren, ga ik anders met stress om. Dan verander ik mijn planning en ga met de kinderen op pad: eropuit, de buitenlucht opsnuiven, rennen, springen, fietsen, de zandbak in of we vullen de waterbak. Dan is het plezier en de ontspanning duidelijk te zien, bij de kinderen en mijzelf.
Midden in de natuur met 365 ideeën
Het boek ‘Midden in de natuur’ geeft me daarvoor leuke ideeën. Knutselen met natuurlijke materialen, buitenactiviteiten met betrekking tot de lucht, sterren, de wolken en de maan, wetenschappelijke weetjes over het kosmische en lekkere gezonde recepten. Allemaal erg leuk en goed te gebruiken. Ondanks dat mijn school in Amsterdam nieuw West staat en ons buiten een terras op de derde verdieping van ons schoolgebouw is. De tips zijn goed mogelijk om er ook hier een buitenfeestje van te maken met de kleuters.
Kale takken worden kunstwerken
Zoals het knutselen met kale takken. Die verzamelen de kinderen onderweg naar school. We beschilderen ze met van te voren zelfgemaakte verf van verschillende verzamelde planten en groenten. Blauw maken we met rode kool, bosbessen en bramen, groen van de brandnetel en van spinazie, oranje van paardenbloemen en roze maken we met aardbeien, kersen of rozen. Stempelen met bladeren is ook heel leuk om te doen. De bladnerven zijn goed te zien en met een andere kleur verf je er een insect op.
Zeemansknopen stimuleren de motoriek
De wetenschappelijke weetjes uit het boek vertel ik in de klas. Zoals over planten die de lucht zuiveren. Vervolgens nemen de kinderen plantjes mee die we daadwerkelijk in de klas zetten om de lucht te zuiveren. Of ik vertel hoe je je weg kunt vinden in het donker door naar de sterrenhemel te kijken. Of we gaan op ons rug liggen en kijken naar de wolken om te raden welk weer het wordt. En ik heb ontdekt dat een middagje knopen met touw net zo goed voor de motoriek is als het veterrek! Hoe stoer is het om een platte knoop te kunnen maken. Een echte zeemansknoop! Een paar toprecepten zijn leuk om uit te proberen op onze gezonde school, zoals bijvoorbeeld de boekweit crêpes met peren en vijgen. Ik vraag dan één van de ouders om die van te voren te maken.
Midden in de stad tuinieren
Als het weer even mee zit trekken we er op uit om naar onze stadstuintjes te gaan. Dat is een wandeling door een stukje stad om vervolgens bij het park uit te komen waar de tuintjes zijn. Daar gaan de vingers in de (pot)aarde en planten en zaaien en oogsten we er lustig op los. De tijd vliegt en alle kinderen hebben plezier. Ze komen terug op school met een grote grijns op hun gezicht. En inderdaad: dit heeft allemaal te maken met de kunst van het loslaten!
Ik snap wat het boek wil zeggen
Ik vind het een fijn boek. Het is geschreven door Anna Carlile. Zij is oprichter van het ontwerpbureau Viola Design die inspiratie haalt uit de natuur. Ook zet ze zich in voor design waarin duurzaamheid belangrijk is. Het boek is voortgekomen vanuit de behoefte van Anna om het inspirerende stadsleven te combineren met de rust van de natuur. Het een sluit het ander niet uit, ik begrijp wat ze bedoelt. Ik ervaar dat dagelijks!
Geniet je 365 dagen van de natuur
Laat je vier seizoenen lang inspireren door aarde, zee, zon en lucht; klim eens in een boom, verzamel bessen, lees wolken, begin een moestuin, beschilder stenen, navigeer op de sterren of kweek een avocadoboom. Dus zoek dat mooie uitzichtpunt en bewonder. Natuur prikkelt je zintuigen; ruik de regen, voel het natte zand aan je blote voeten en laat je ogen strelen door een immense sterrenhemel. Geniet 365 dagen van al het moois dat de natuur te bieden heeft.
Geïnteresseerd? Hier kun je het boek aanschaffen.
Geef een reactie