Sandra: Tarte tatin is een ‘omgekeerde’ taart. Die kun je zowel hartig als zoet maken. Ik gebruikte lof en ui die ik even heb laten karamelliseren. Een heerlijk voorgerecht, of lekker in combinatie met een groene salade. Of heel bijzonder als dessert bij een kaasplankje!
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar biologische pittige komkommersalade
- Recept gaat verder onder de foto
Biologische vegan tarte tatin van lof en ui
- Vegan, gluten- en lactosevrij
- 4 taartjes
- Ca. € 2,32 per taartje
Benodigdheden:
4 ovenschaaltjes, ca 15 cm
Oven voorverwarmen op 200 graden
Ingrediënten
- Bladerdeeg, gluten- en lactosevrij
- 2 el olijfolie
- 2 el plantaardige boter of ghee
- 2 el kokosbloesemsuiker
- Blaadjes van ca 4 takjes salie, in reepjes
- 4 rode uien, gepeld en in plakken van 1 ½ cm dik gesneden
- 4 stronkjes witlof, kontjes verwijderd, in de lengte gehalveerd
- Sap van 1 citroen
- 2 el hazelnoten, in een droge koekenpan geroosterd
- Grof zeezout en peper
Zo maak je het
- Maak van het bladerdeeg een lap en snijd er 4 rondjes deeg uit, iets groter dan de ovenschaaltjes.
- Smelt de boter en olie in een koekenpan en voeg al roerend de suiker en salie toe.
- Leg de uien en lof met de snijkant naar beneden in de pan en karamelliseer die in ca. 9 minuten.
- Schenk het citroensap over de groenten en breng op smaak met peper en zeezout. Laat 5 minuten afkoelen.
- Verdeel de groenten met de snijkant naar beneden over de 4 ovenschaaltjes inclusief vocht.
- Dek af met het bladerdeeg, stop de randen goed in en zorg dat alles bedekt is.
- Prik met een scherp mes het deeg op een paar plekken in zodat de stoom kan ontsnappen.
- Bak de Tarte Tatin ca. 35 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin.
- Laat de taart een beetje afkoelen en keer hem daarna om op een bord.
- Verdeel de geroosterde hazelnoten en besprenkel met wat olijfolie.
TIP: Verdeel wat gistvlokken over het taartje (of geraspte oude Goudse kaas indien niet vegan).
WEETJE
Dit ‘taartje op zijn kop’ kent zijn oorsprong in Frankrijk. Van origine werd het gemaakt met gekaramelliseerde appel, maar er bestaan inmiddels vele varianten die zowel zoet als hartig zijn. Eigenlijk was de taart een ‘foutje’. In 1889 zouden de zussen Stéphanie en Caroline Tatin het per ongeluk hebben bedacht. Zij waren eigenaar van hotel Tatin in een klein Frans dorpje en zouden een taart als dessert maken. Ze werden echter van hun werk gehouden. Om toch op tijd iets te kunnen serveren, mikte ze wat appels in een pan, strooiden er suiker overheen en bedekten het met een deeglaag. Na 25 minuten in de oven draaiden ze de taart om en serveerde hem alsof er niets aan de hand was. Zo zie je maar, soms moet je gewoon wat uitproberen 😉
Wil je genieten van makkelijk biologisch met een zo klein mogelijk budget, probeer dan eens Ekomenu. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier kun je het bestellen.
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie