Michaël Wilde, directeur van Bionext, postte een bijzonder verhaal. Wij plaatsen het graag als biologisch kerstverhaal anno 2022. Het is mooi om te overdenken hoe wij dingen gewoon zijn gaan vinden die niet gewoon zijn. Waar het over gaat? Lees maar mee. Vooral het plot is interessant!
Ook interessant: duurzaam kopen, maar verborgen kosten transparant
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Zuinigheid door de oorlog
Er was eens een oudere vrouw die de oorlog nog had meegemaakt. Die vreselijke jaren van ellende, verlies en schaarste hadden een blijvend effect op deze ‘grande dame’ en ze stond in haar familie bekend als een zeer zuinig persoon. Wanneer ze, heel af en toe, met een vriendin of haar zoon uit eten ging, koos ze een soepje of een salade en een glaasje water.
Verschil in generaties
Haar zoon had de oorlog niet meegemaakt, was succesvol en ging regelmatig naar de mooiste en lekkerste restaurants. Op een dag wilde hij zijn moeder trakteren, maar hij wist dat zij zo min mogelijk geld wilde uitgeven. Dus belde hij een ouderwets, klassiek restaurant in de stad waar men nog ‘de vrouwen menukaart’ gebruikte. Voor wie niet weet wat dit is: hierop staan gerechten zonder prijzen, want manlief betaalt toch! En ja, dit is een stoffig, seksistisch symbool uit de naoorlogse jaren. Maar de zoon had daarvoor juist bewust voor dit restaurant gekozen. Bij zijn reservering vroeg hij de ober om een van de menukaarten speciaal voor zijn moeder van prijzen te voorzien. Maar dan wel prijzen die zo’n 40% lager waren dan de prijzen op de standaard kaart.
Genieten zonder de prijs te weten
Zo gezegd, zo gedaan. Toen moeder en zoon kwamen eten, zag de oude dame dat de prijzen wel erg schappelijk waren voor zo’n chique tent en ze besloot om maar lekker te genieten. Zonder blikken of blozen koos ze een heerlijk viergangenmenu, inclusief kaasplankje en glaasje port. Haar zoon moest even slikken toen hij de rekening kreeg voorgeschoteld. Maar ja, hij was blij dat zijn moeder zo had genoten. Het was een mooie maar dure avond.
Plot: waar gebeurd verhaal
Het bijzondere aan dit verhaal is dat het waar gebeurd is! De persoon die dit aan Michaël vertelde, vond dat de speciale aangepaste menukaart met de veel te lage prijzen symbool staat voor alle prijzen die wij momenteel betalen. Niet alleen in de Horeca, maar ook in de supermarkt. Ons huidige voedselsysteem brengt namelijk een groot aantal verborgen, externe kosten met zich mee. Die betalen wij als maatschappij en zijn niet in het prijskaartje meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan kosten die worden gemaakt om ons water schoon te maken, de bodem te herstellen en klimaatschade te compenseren.
Maatschappelijke kosten door onze voeding
Deze maatschappelijke kosten worden direct en indirect veroorzaakt door onder andere de productie en het gebruik van kunstmest, chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en grootschalige monoculturen. Volgens berekeningen van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (de FAO) bedragen de totale verborgen kosten voor het milieu wereldwijd ongeveer 2,100 miljard dollar. De sociale, gezondheidskosten zijn zelfs nog hoger en bedragen 2,700 miljard dollar.
Kerstverhaal anno 2022: de echte prijs om te kunnen verduurzamen
Alleen als we de echte prijs gaan betalen, kunnen we ons landbouw- en voedselsysteem structureel verduurzamen. Nu worden wij dagelijks geconfronteerd met de keuze tussen goedkoop of duurzaam. En zolang dat zo is, wordt het knap lastig om echt grote, cruciale stappen te zetten. Als biologische sector voelen wij ons dan ook enorm gesteund door de oproep van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) aan het kabinet om serieus aan de slag te gaan met de echte prijs. Want er is geen tijd meer om elkaar voor de gek te houden!
Hier lees je de brief van de ACM aan de minister van LNV.
Meer weten over biologisch?
Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’). Wat dit blaadje nu precies betekent voor het productieproces lees je hier.
Geef een reactie