Sandra: Het is de Nationale Week Zonder Vlees. Denk jij boerenkool automatisch aan worst? Ik maak van verse boerenkool en sojabonen een heerlijke salade, waar geen dierlijk product aan te pas komt. Biologisch, budget én vegan. De broodcroutons geven de salade een lekkere bite.
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar biobudget vegan ovenschotel met aubergine en courgette
- Recept gaat verder onder de foto
Biobudget vegan boerenkoolsalade met sojabonen
- Vegan, gluten- en lactosevrij
- 4 porties
- Ca € 2,33 p.p.
Dit heb je nodig
- Ca 150 gram fijngesneden, gewassen boerenkool
- 1 venkelknol, in fijne plakken geschaafd (bv met een mandoline)
- 1 blik (soja)bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 12 gedroogde tomaatjes, in reepjes
- 4 glutenvrije broodjes in grove stukken
Vinaigrette:
- 3 el olijfolie
- 1 el (witte) balsamicoazijn
- 1 tl mosterd
- 1 el limoensap
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 el water
- Zeezout en peper naar smaak
Topping:
- ongebrande cashewnoten, goudbruin geroosterd in droge koekenpan
Zo maak je het
- Meng de ingrediënten voor de vinaigrette en schep dit samen met de plakken venkel door de boerenkool. Laat dit een half uurtje marineren.
- Besprenkel de stukjes brood met wat olijfolie en bak deze in de koekenpan tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Meng de uitgelekte bonen, tomaat en stukjes brood door het boerenkoolmengsel en breng op smaak met peper en zout.
- Schep de salade op een bord en serveer met de geroosterde cashewnoten.
Tip: Door de vinaigrette ‘gaart’ boerenkool, maar voor een zachtere structuur kun je de boerenkool ook eerst even blancheren of kort roerbakken. Heb je een notenallergie? Dit gerecht is ook erg lekker met gebakken champignons on top.
WEETJE boerenkool
Wist je dat boerenkool een ware vitamine C bom is? Er zit zelfs veel meer in dan in een sinaasappel. Verder krijg je met boerenkool behoorlijk wat andere vitaminen (zoals K) en mineralen binnen (kalium, calcium en magnesium). En er zit een hoop ijzer in deze groente, wat belangrijk is als je veganist bent. Geen zin in stamppot? Dan is deze salade een heel lekker alternatief.
Wil je genieten van makkelijk biologisch met een zo klein mogelijk budget, probeer dan eens Ekomenu. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier kun je het bestellen.
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie