Heb je het ook gelezen in de krant: plastraining voor kalveren zou een oplossing voor het stikstofprobleem zijn. Geschat wordt dat de uitstoot van ammoniak met 56% afneemt als 80% van de urine apart opgevangen wordt. Maar wat betekent dit in de praktijk? We vroegen het aan onze blogger en expert bioboerin Annemiek. In dit blog geeft ze haar reactie op dit nieuws.
Ook interessant: Annemieks vorige blog over waarom hun koeien hoorns hebben
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Hoe natuurlijk is plastraining bij een kalf?
Het is een nieuw wapen in de strijd tegen de stikstofcrisis in de landbouw: koeien zindelijk maken. Juist het mengsel van poep en urine zorgt er voor dat veel stikstof in de vorm van ammoniak vrijkomt. Dat slaat neer in kwetsbare natuurgebieden, wat slecht is voor de biodiversiteit. Duitse onderzoekers trainden Holstein-Friesian kalveren, die je ook veel in Nederland ziet, om netjes in een latrine te plassen. Voor Annemiek, bioboerin op De Haarmeyer, staat deze plastraining als ‘oplossing’ heel ver af van hun werkwijze: het levert bij mij heel veel vraagtekens op; is dit diervriendelijk? wenselijk? Werkbaar? Willen we koeien altijd binnen op stal zetten en trainen om op een toilet zijn behoefte te doen? Zijn we dan niet veel te ver van de natuur af?
Wetenschappers doen al langer onderzoek naar het koetoilet: tijdens het eten krijgt de koe een tikje op de zenuw boven haar uier om haar in een opvangbak te laten plassen. Ook doorlaatbare tegels in de stal zorgen voor de opvang van urine. Maar het kan ook veel natuurlijker, zoals bioboerin Annemiek vertelt.
Poep en plas altijd gescheiden in de wei
Onze koeien staan dag en nacht in de wei. Die poepen en plassen in de meeste gevallen niet op dezelfde plek. De natuur regelt dat dus zelf al. Voor onze koeien is die plastraining dus niet geschikt of zinvol. ’s Winters, als onze koeien niet in de wei staan, liggen ze in onze ruime potstal lekker in het stro. Middels een vernevelingsinstallatie maken we gebruik van effectieve micro-organismen. Dit zorgt er voor dat de mest koel blijft en fermenteert, in plaats van dat het door broeien composteert. Dit mooie gefermenteerd product van stro, urine en mest strooien we op ons land uit en voldoet aan alle wensen: het is diervriendelijk, zorgt voor een gezonde bodem, het verminderde uitstoot en is milieuvriendelijk.
Natuurlijk en minder ingrijpend voor de koe
Als het gaat om dierwelzijn, een goede bodemgezondheid en milieuvriendelijk werken, laten wij zien dat dit op een natuurlijker en minder ingrijpende manier kan dan een koe naar de wc brengen. Dat levert heerlijke zuivel op!
Groetjes en Tot Hoorns! Annemiek🐮💚
Hier lees je meer over Annemieks bio boerderij De Haarmeyer.
Meer weten over Annemiek? Hier stelt ze zich voor.
Geef een reactie