Onze gastblogger Sandra maakte een oosterse soep, geïnspireerd op de Marokkaanse Harira. Dat is een goed gevulde maaltijdsoep met tomaat, kikkererwten, linzen en Ras el Hanout kruiden. Zeker tijdens de ramadan stond deze soep vaak op tafel bij de mensen die hieraan meededen. Sandra: “Iedereen maakt deze soep een beetje anders, dit is mijn versie”
Ook lekker van Sandra: gluten- en lactosevrij bananenbrood
(H)eerlijke Oosterse soep
Gluten- en lactosevrij (V)
Ca 2,50 p.p.
Voor ca 1,5 lt soep
Dit heb je nodig
- 1 rode paprika, in stukjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 tn knoflook, fijn gesneden
- 2 stengels bleekselderij, gesneden
- 150 gram soepgroenten
- 2 blikjes gepelde tomaten (of verse tomaten)
- 2 el tomaten puree
- 300 gram gezeefde tomaten
- 100 gram gare linzen (optioneel), afgespoeld
- 400 gram gare kikkererwten (1 blik), afgespoeld
- 1 el Ras el Hanout kruiden
- Sap van ½ citroen
- 1 liter groenten bouillon
- 1 tl gember poeder
- 1 tl paprika poeder
- 6 dadels, in kleine stukjes gesneden
- 2 takjes verse koriander, gesneden
- 8 takjes verse peterselie, gesneden
- Zout en peper naar smaak
- olijfolie
Zo maak je het
- Verhit wat olijfolie in een soeppan en bak de ui, paprika en knoflook even aan.
- Bak de ras el hanout kruiden , gember-, paprikapoeder en tomaatpuree even mee en roer goed door.
- Voeg de bleekselderij, soepgroenten, tomaat, gezeefde tomaat, citroensap en groentebouillon toe, samen met de koriander en de helft van de peterselie. Roer alles goed door, laat de soep aan de kook komen, zet het vuur laag en laat de soep zachtjes ca 15 minuten koken.
- Haal de pan van het vuur en voeg de in stukjes gesneden dadels toe. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met wat zout en peper.
- Voeg de afgespoelde en uitgelekte linzen en kikkererwten toe en de rest van de peterselie (houd iets over voor de garnering). Verwarm de soep nog ca 5 minuten.
- Serveer de soep met nog wat peterselie.
TIP: erg lekker met een stuk glutenvrij Turks brood eventueel belegd met hummus.
Eet smakelijk!
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie