Verse biologische voeding gaat minder kosten. Tenminste, als het aan demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ligt. Naast een minimumprijs voor alcohol en een suikertaks voor frisdranken, wil hij vermindering van BTW op gezonde producten, zoals groente en fruit. Ongezond wordt dan duurder in de winkel. Of beter, krijgt een eerlijke prijs. En bio wordt beter betaalbaar.
Ook interessant: Bio-industrie: weet jij wat hiermee bedoeld wordt?
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Betalen voor ongezond
Bio beter betaalbaar is het gevolg van Paul Blokhuis zijn reactie op een RIVM-rapport. Dit kennis- en onderzoeksinstituut moet de volksgezondheid bevorderen en ons leefmilieu veilig en gezond houden. Belangrijke punten zijn het terugdringen van alcoholgebruik en overgewicht. Dit moet nog grotere maatschappelijke problemen voorkomen in 2040. Zelfs Blokhuis vindt het bizar hoe goedkoop bepaalde ongezonde (vaak groot verpakte) producten zijn, zoals halve liters bier. Het RIVM stelt voor om alcohol alleen nog via slijterijen te verkopen. Blokhuis wil ook een verhoging van de accijns op tabak.
Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Samen zijn zij de grootste oorzaak van ziekte in Nederland.
Wist je dat…
Van alle Nederlanders onder de 20 jaar bijna de helft overgewicht heeft en zelfs 13,7% obees is. Van kinderen heeft 1 op de 8 overgewicht. Als er niets verandert is in 2040 2 op de 3 volwassenen te zwaar. Gezond eten makkelijker maken is een van de oplossingen. In een gezondere omgeving met meer gezonde scholen.
Overgewicht reguleren
Het RIVM denkt dat een stevige taks voor suiker in frisdranken overgewicht voorkomt. En dat een verlaging van BTW op gezonde producten, zoals groente en fruit daarbij helpt. Dit staat bovenaan het to-do-lijstje van Blokhuis. Dit wordt ofwel binnen de Tweede Kamer besloten of het wordt een punt voor de formatie. De beslissing over de BTW is lastiger. Brussel (de EU) hanteert hiervoor bepaalde eisen, zoals een minimumtarief van 5%.
In het in 2018 overeengekomen Nationaal Preventieakkoord staan afspraken om roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen. Ook zou fastfood op minder plaatsen beschikbaar moeten zijn.
Voor- en tegenstanders
In Nederland zijn gezondheidskansen ongelijk verdeeld. Dat laten diverse rapporten zien. De oorzaak: een laag inkomen en een ongezonde leefomgeving. Het Nationaal Preventieakkoord moet elke Nederlander een gezond leven en geluk brengen. Bijkomend voordeel is dat biologisch niet perse duurder is in de winkel. Komt er meer vraag naar biologisch dan zullen meer boeren omschakelen naar biologische landbouw en dat heeft een positieve invloed op het milieu en de leefomgeving. Tegenstanders van het Preventieakkoord zeggen dat alle pleziertjes in het leven van mensen met weinig geld worden weggenomen.
Wij zijn benieuwd, hoe kijk jij hier tegenaan? Wat zou jouw oplossing zijn om iedereen gezondheid en geluk te gunnen?
Geef een reactie