Ken jij labne al? Deze hartige uitgelekte yoghurt eten ze in het Midden-Oosten gewoon bij het ontbijt. Maar labne is eigenlijk altijd lekker! Nadia en Marijn, bekend van onder meer het kookboek Souq, maakten vele soorten labnes. Handig, want ze zijn makkelijk te maken en met de juiste, kwalitatieve ingrediënten is het succes verzekerd! Je eet labne net als hummus: met een stukje flatbread swipe je een flinke dot uit de schaal. Zo, hup in je mond. Zonder te knoeien.
Ook interessant: Biologische arganolie: het vloeibare Marokkaanse goud
Zelf labne maken
Nadia en Marijn hebben inmiddels zoveel soorten labne bedacht, dat ze de tel kwijt zijn. Hun ‘aangeklede’ labne vinden ze in het Midden-Ooosten zeer exotisch (en gelukkig wel heerlijk!). Want daar eten ze labne gewoon op de klassieke manier: met een scheutje olijfolie en heel soms een toefje munt, khallas(basta)! In dit filmpje zie je mij met o.a. labne én Nadia zelf kennis maken.
De basis is voor 6 tot 8 personen
- 1 eetl. zout
- 1 liter yoghurt
- (naar smaak hollandse friszure of dikke turkse yoghurt)
- Roer het zout door de yoghurt. Leg een schone kaas- of theedoek in een vergiet, schep de gezouten yoghurt erin en laat minstens 4 uur (voor zachte labne van Turkse yoghurt) tot een nacht (voor Hollandse yoghurt of harde labne) uitlekken.
Varieer vooral met eigen smaken. Deze twee varianten geven Nadia en Marijn in hun Souq mezze kookboek.
Labne met granaatappelpitten
- 2 eetl. gepelde pistachenoten
- 3 takjes oregano
- ½ granaatappel (opengebroken)
- 1 theel. anijszaad
- Granaatappelmelasse (ingekookt granaatappelsap, diksap zeg maar)
- Rooster de pistachenoten tot ze geuren en hak ze fijn. Rooster eventueel de anijs geurig. Ris de blaadjes van de takjes oregano. Haal de pitjes los uit de granaatappelhelft.
- Verdeel de yoghurt over een mooi bord, strijk glad en maak in een cirkel een paar geultjes. Verdeel over het bord alle ingrediënten en besprenkel met een scheutje granaatappelmelasse.
Labne met koriander-tomaat
- 3 eetl. amandelen (eventueel gefrituurd)
- 1 rijpe tomaat
- ½ groene peper
- 3 takjes verse koriander
- ¼ gekonfijte citroen
- 1 theel. korianderzaad
- frisgroene olijfolie
- Hak de amandelen grof (ook als je ze niet hebt gefrituurd). Halveer de tomaat en knijp de zaadjes boven de labne eruit (rest van de tomaat gebruik je gewoon lekker voor een soep of salsa). Snijd de peper fijn en vervolgens ook de koriander fijn. Snijd de gekonfijte citroen fijn.
- Rooster eventueel het korianderzaad geurig.
- Verdeel de yoghurt over een mooi bord, strijk glad en maak in een cirkel een paar geultjes. Verdeel over het bord alle ingrediënten en besprenkel rijkelijk met frisgroene olijfolie.
Dit eet je met flatbread, plat brood dus. In het boek wordt veel brood gebakken. Volgens Nadia en Marijn gaat er niets boven versgebakken brood en het bakken ervan kost helemaal niet veel tijd. Wil je niet zelf bakken, dan kun je de gerechten waar brood gebruikt wordt altijd vervangen door plat Arabisch brood, oftewel Libanees flatbread. Bij de meeste Turkse, Marokkaanse en Midden-Oosterse winkels kun je het wel vinden. Houd het vooral lang in het zakje (in het Midden-0osten wordt het in zelfs in zakjes op tafel geserveerd) want het droogt snel uit.
Zo maak je zelf spelt flatbreads
Dit heb je nodig
- 1 pond volkoren speltbloem
- 1 zakje droge gist
- 4 eetlepels Palestijnse za’atar
- 2 eetlepels olijfolie
- 300 ml warm water
- zout
Zo maak je het
- Meng alle droge ingrediënten in een kom. Maak een kuiltje en schenk hier de olie in met naar smaak wat zout.
- Voeg in porties zo’n 300 ml warm water toe en kneed met de hand (of in de keukenmachine) tot een soepel deeg.
- Laat afgedekt 30 min rusten.
- Vorm kleine, vrij platte broodjes van het deeg en laat nogmaals afgedekt rusten.
- Bak de broodjes op een met bakpapier beklede plaat op 220 graden in 20 minuten lichtbruin. Serveer direct.
Za’atar komt uit het Midden-Oosten en is een kruidenmengsel maar ook een kruid zelf. Deze soort wilde oregano smaakt naar tijm en oregano tegelijk. De gedroogde za’atar wordt fijngemalen en vermengd met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Za’atar en wordt vooral gebruikt in combinatie met brood, meegebakken op het brood of als dip met olijfolie. De geur en smaak is lekker kruidig. Elk land/winkel/merk heeft zijn eigen variant.
Hier deelt Nadia haar recept met jou voor een overheerlijke Marrokkaanse tomatensoep.
Geef een reactie