Ben jij op de hoogte van handelsverdrag TTIP, het vrije handelsakkoord tussen de VS en Europa, oftewel het Transatlantic Trade & Investment Partnership? Maak je borst maar nat, want er zijn meer gevaren: ook CETA en ISDS zouden verboden moeten worden. Duizelt het je al? Lees maar eens verder!
Stel een Amerikaanse producent ontwikkelt lekker goedkoop een lippenstift. Wil hij deze in Europa verkopen, dan moet hij invoerrechten betalen en het product laten testen om te kijken of deze voldoet aan de Europese normen. Dat is duur en bovendien kan het zijn dat de lippenstift niet voldoet aan onze Europese normen. Met TTIP hoeft dit allemaal niet meer, want de lippenstift is in Amerika al getest. En dus gooien we met TTIP onze strenge regels op het gebied van veiligheid en gezondheid overboord, alleen maar om de handel met Amerika makkelijker te maken.
Chloorkip: Jak!
Gelukkig snappen steeds meer mensen de gevaren van TTIP. De weerstand groeit en ook de politiek wordt wakker. Zo maakt Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen zich na een aflevering van Lubach op Zondag druk om de chloorkip: in Amerika mag je namelijk kippenvlees ontsmetten met chloor. Jak! Maar met TTIP kan die kip dus gewoon in Nederland verkocht worden, zonder dat dit vermeld staat op de verpakking! En hier komt CETA en ISDS om de hoek kijken.
ISDS zorgt voor claims
CETA is een handelsverdrag tussen de EU en Canada. Dit Comprehensive Economic and Trade Agreement-verdrag is bijna definitief. In het CETA-verdrag zit ISDS: Investor State Dispute Settlement. Stel, Nederland weigert de chloorkip in te voeren, dan krijgen wij een claim via die ISDS. Ook in TTIP zit een afgezwakte vorm van de ISDS. Of een land de claim moet betalen, wordt beoordeelt door een aantal juridische specialisten die dit in achterkamertjes afhandelt. Als je weet dat alle claims tot nu toe door de aanklagende internationals zijn gewonnen, weet jij genoeg, toch?
Let’s hope for tomorrow!
Wat je als laatste nog even moet weten: ruim 80% van de bedrijven die in de VS actief zijn, hebben ook een vestiging in Canada. Stoppen we TTIP, dan gaan ze gewoon hun gang via CETA. De Zweedse Cecilia Malmström, eurocommissaris en eindbaas van TTIP en CETA, moet dus het ISDN-systeem uit het verdrag halen, zodat wij ons niet overgeven aan de inhalige advocaten van grote Noord-Amerikaanse bedrijven. Wat we nodig hebben is transparantie en democratie. Met ISDS ‘there’s no hope for tomorrow!’
Kom in actie
Wil jij wel hoop op een goede afloop? Teken dan de petitie van Foodwatch. Samen met 390 maatschappelijke organisaties zijn zij ervan overtuigd dat TTIP vooral grote bedrijven dient, niet ons, de Europese burgers.
Kijk hier voor Arjan Lubachs uitzending over TTIP, CETA en ISDS
https://youtu.be/hLP0CzpP1XQ
Geef een antwoord