Om je eigen brood te maken, hoef je niet perse een broodmachine te gebruiken. Of speciale ingrediënten. Met gewoon meel, gist, noten en zuidvruchten krijg je een heerlijk vullend brood, dat dankzij de Spelt Dream nog lactosevrij is ook.
Lactosevrij vijgenbrood
Voor 1 brood
Bereiding: 25 min
Rusttijd: 2x 30 min
Baktijd: 40 min
Benodigdheden
1 dl Spelt DreamTM
1 el appelazijn
20 g verse gist (geen bakkersgist, kan lactose inzitten!)
2 dl lauw water
250 g speltbloem
250 g volkorenbloem
1/2 tl zout
150 g gedroogde vijgen, grof gehakt
90 g pecannoten, grof gehakt
1 handvol witte bloem
Zo maak je het
- Verwarm de speltdrank met de appelazijn. Zet 10 minuten opzij. Meng de verse gist met het lauwe water. Zet opzij.
- Meng met behulp van een keukenmachine de speltbloem, tarwebloem en het zout door elkaar. Voeg het speltdrank en gistmengsel toe en kneed het deeg 10 minuten.
- Voeg de vijgen en pecannoten toe en meng goed door het deeg. Leg het deeg op het werkvlak en vorm het tot een ovaal. Dek af met een vochtige doek. Laat 30 minuten staan.
- Maak met een mes een paar insnijdingen in de bovenkant van het deeg. Bedek met de vochtige doek. Laat nog 30 minuten staan.
- Strooi bloem over het deeg en bak in een oven van 200 °C 40 minuten.
Tip: je brood is gaar wanneer de punt van een mes er schoon uitkomt.
Variatietip: vervang de vijgen en pecannoten door dadels, walnoten of een mengeling van zaden.
Beeld: oliophotography
Geef een reactie