Eerder gaven we al een recept van brownies van zwarte bonen. Dit keer is de hippe blonde variant aan de beurt: de wittebonen blondie! Van het boek ‘De Poepdokter’ mochten we dit recept plaatsen. Deze veelzijdige cake met frosting kun je zo eten of als basis gebruiken voor allerlei spannende smaakvariaties (citroen, limoen, mango, ananas, sinaasappel, etc).
Ook interessant: Bio Budgetrecept: selderij sticks
Wittebonen blondie
Porties: 6-8
Duurt: 10 minuten + 30-40 minuten oventijd
Dit heb je nodig
- 1 blik (400 ml) witte bonen
- Een half pakje boter (of het equivalent aan kokosolie)
- Vanillepoeder of kaneel
- Voor de frosting: cacaoboter | een kwart pakje boter | 1 bakje (250 gr) mascarpone | honing | bindmiddel (tapioca of arrowroot)
- Bakpoeder
- grijs zeezout
- honing of kokosbloesemsuiker
- 4 eieren
Zo maak je het
- Spoel de bonen in een zeef onder de kraan. Stop ze met de boter en eieren in de blender en maak er een smeuïg geheel van.
- Voeg een 1/2 theelepel vanillepoeder en/of één theelepel kaneel toe, een flinke snuf zout en naar smaak honing of kokosbloesem. Voeg één theelepel bakpoeder toe en giet het geheel in de ingevette bakvorm.
- Bak in de oven op 180 graden en laat dan afkoelen. Maak intussen de Frosting.
- Laat een flinke hand cacaoboter smelten met een kwart pakje boter. Voeg het toe aan een bakje mascarpone. Voeg naar smaak honing toe en twee theelepels bindmiddel (anders gaat het schiften) . Roer goed door en laat het wat afkoelen in de koelkast (regelmatig even roeren en op tijd eruit halen, anders kun je het niet meer smeren!).
- Smeer de frosting over de afgekoelde blondie en strooi er nog wat rozenblaadjes, gehakte pecannootjes, lavendelbloemetjes of een ander feestelijk uitziend ingrediënt overheen.
De wittebonen blondie is volgens de poepdokter gezond omdat
- Witte bonen bevatten naast gezonde (oplosbare en onoplosbare) vezels en veel eiwitten, ook een behoorlijke hoeveelheid molybdeen. Dit mineraal vind je niet op veel andere plekken in je voeding en is onderdeel van onder andere de enzymen die eiwitten moeten afbreken. Best belangrijk dus.
- De honing of kokosbloesemsuiker zal je bloedsuikerspiegel iets laten stijgen (hoewel minder dan met witte suiker), maar de bonen zorgen dat ze minder snel worden opgenomen. Daardoor schiet je bloedsuikerspiegel niet door het dak (maar je moet er natuurlijk ook weer geen drie stukken van achter elkaar opeten).
Tips
- Je maakt van deze wittebonen blondie heel makkelijk een glutenvrije carrot cake. Echt waar! Voeg twee geraspte wortels, 3-4 eetlepels bindmiddel (tapioca, arrowroot of ketan), een theelepel kaneel, een halve theelepel kruidnagel, een kwart theelepel kardemom en een halve theelepel piment toe aan het beslag. Maak de frosting voor de carrot cake zonder cacaoboter maar met mascarpone, boter, bindmiddel, geraspte citroenschil, één eetlepel citroensap en één eetlepel honing.
- Krijg je snel last van bonen? Neem dan toch maar de gedroogde versie en laat die een nacht weken met een theelepel azijn in het water. Dan worden ze lichter verteerbaar.
Dit recept komt uit het boek ‘De Poepdokter’. Je darmflora is belangrijk – maar hoe zorg je voor een fijne omgeving voor je darmbewoners? In De Poepdokter Bakt ze bruin leer je hoe je kunt koken, eten en leven om de bacteriën in je darmen gezond te houden. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Met een paar simpele tips en trucs zet je in no time een maaltijd op tafel waarvan niet alleen jij en je tafelgenoten, maar ook je bacteriebeesten kunnen smullen.
Geinteresseerd in het boek? Hier schaf je het boek aan.
- Auteur: Nienke Tode-Gottenbos
- Uitgever: Splint Media B.V.
- Nederlandstalig
- 192 pagina’s
- 9789082417722
- oktober 2016
Geef een reactie