Normaal gesproken schil ik zonder er bij na te denken mijn aardappels. Totdat een biologisch aardappelteler mij vertelde wat er allemaal bij komt kijken om die aardappel in de winkel te krijgen. In Augustus is het rooitijd, maar de natuur bepaalt al ver voor die tijd hoe de nieuwe oogst biologische aardappels eruit ziet.
Ook interessant: aardappelsalade met dille dressing
Aardappelziekte: fytoftora
Voordat de biologische aardappels uit de grond worden gehaald – dat dit jaar een hele klus bleek – moeten ze natuurlijk eerst groeien. Voor een gezonde oogst is een gezonde bodem nodig. Dat vereist best veel van de teler zelf. Want het telen van biologische aardappels is vanwege de aardappelziekte fytoftora zonder chemie best een uitdaging. Voedsel verbouwen met de tegenwoordig heersende klimaatverandering blijkt een steeds grotere uitdaging voor biologische boeren. De enorm natte lente was voor de fytoftora schimmel een geweldig klimaat om zich in het loof van de aardappelplant te nestelen.
Jij bent ook verantwoordelijk
Waar gangbare aardappeltelers gif gebruiken, is dit in de biologische landbouw natuurlijk niet mogelijk. Omdat de fytoftora schimmel zo ernstig was, gebruikten enkele biologische aardappeltelers koperoxichloride als gewasbeschermingsmiddel. En dat is verboden, want in Nederland mag koper alleen in heel kleine hoeveelheden worden gebruikt als bladmeststof. De Demeter stichting spreekt de biologische telers steng toe. Zij vinden de inzet van koper bij de bestrijding van de schimmel een kortzichtige gedachte. Bij biologisch telen werk je toekomstgericht aan een gezonde landbouwcultuur. Zowel de boer als de consument zijn de dragers van een systeem dat is afgestemd op instandhouding van de natuurlijke bronnen. En daar past volgens hen geen koper bij. Maar ook als consument heb je dus je verantwoording!
Kies voor kleine aardappeltjes
Daarvoor is het goed te weten hoe de aardappelschimmel werkt. Zodra deze een probleem wordt, verwijdert de teler het loof van de plant. Bij de biologische aardappelteler gebeurt dit door het te verbranden in plaats van het loof met chemische middelen dood te spuiten. Het probleem daarbij, is dat de aardappel zonder loof niet meer verder groeit. En dus krijg je hele kleine aardappeltjes bij de oogst. Als wij daar als consument nou eens niets van aantrekken en deze aardappeltjes gewoon kopen? Net zoals Opperdoezerronden, die juist vanwege hun kleine karakter favoriet zijn? Dan helpen wij de natuur én de boer!
100 jaar geleden aten we nog drie keer daags aardappelen. Toen was het nog basisvoedsel. Dat is nu wel anders. De aardappel staat niet meer standaard op ons menu. Dat is jammer, want als bron van vitamine B6 is de aardappel goed voor je immuunsysteem. Bovendien krijg je er de mineralen ijzer, magnesium, chroom en zink mee binnen. Zink zorgt bijvoorbeeld voor gezonde botten en een goed geheugen. En chroom speelt een rol bij je vetstofwisseling!
petra zegt
Stichting Demeter controleert de biologisch-dynamische sector extra bovenop de skal controle.
Skal controleert zowel de biologische als de biologisch-dynamische sector.
Interessante spelling van de naam van die schimmel…
Sigrid zegt
Dag Petra, dank voor je reactie. Wat bedoel je met interessante spelling van de phytophthora of fytoftora schimmel? Dank voor je toevoeging w.b.t. de controles.