‘Dankzij’ het coronavirus zijn steeds meer mensen zich bewust hoe de economie ons natuurlijke leven heeft ingehaald. In de jaren ’70 was een aantal mensen zich hier al van bewust. Er ontstond toen een groep ‘andersdenkenden’ die inmiddels de pensioenleeftijd hebben bereikt. Wie nemen in de huidige maatschappij hun idealen over? Lees het ontzettende inspirerende verhaal hoe Mia en Luuk ooit begonnen en hun idealen nu op een andere manier voortzetten.
Ook interessant: Sociale driegeleding voor een gezonde samenleving
Eerlijke economie
In het Belgische Gent onderscheiden de winkeliers Mia Stockman en Luuk Humblet zich al jarenlang van andere aanbieders. Deze bijna zeventigers gingen resoluut voor een eerlijke economie, door de handen in elkaar te slaan met hun vaste klanten. Naast de liefde voor elkaar, deelden ze eveneens de liefde voor de antroposofie. In Rudolf Steiners gedachtengoed van ‘de sociale driegeleding’ besloten ze de winkel over een andere boeg te gooien. Ondanks dat ze hun winkel De Blauwe Bloem sluiten, blijft hun filosofie gelukkig voortleven, omdat ze er lezingen en workshops over gaan geven.
Pioniers met een hart voor groen
Het was al in 1976 dat Mia en Luuk samen met andere jonge twintigers met een hart voor groen, de De Blauwe Bloem runden. Ze verkochten een klein assortiment Demeter-producten van biodynamische landbouw, zoals granen, muesli, meel en sappen. Dat was toen een stuk gemakkelijker omdat er nog niet allerlei ingewikkelde wetgeving bestond. Geleidelijk aan kreeg hun biodynamische concept vorm en groeide het uit. Waar De Blauwe Bloem begon uit idealisme, zagen Mia en Luuk de vrije markt steeds groter worden en de relatie met de klant steeds kleiner. Niemand nam verantwoordelijkheid als de winkelier met 10 broden bleef zitten die werden weggegooid. Hun alternatief werd een andere vorm van economie. Door een groep klanten om een vaste maandbijdrage te vragen, hadden ze een zeker inkomen. Het was een sprong in het diepe, gebaseerd op vertrouwen.
Precies voldoende boodschappen is NoWaste
In een normale winkel betaal je als klant ook voor het verlies van producten die worden weggegooid. Dat zit in de prijs ingecalculeerd. Door het aantal boodschappen te berekenen die hun klanten nodig hadden, konden Mia en Luuk de voedingswaren inkopen op basis van wat nodig was. Zo hoefden ze ook niets weg te gooien dat over datum was en een teler wist precies hoeveel groente er geoogst kon worden. De klant wist precies wat de maandbijdrage was die hier tegenover stond. Je vond bij de Blauwe Bloem dan ook geen schappen vol overvloed, maar producten die allemaal verkocht zouden worden. Dat maakte de boodschappen ook goedkoper. Het gevolg was dat de klanten dankzij deze winkelmethode voor een mooie prijs kwalitatieve en milieuvriendelijke producten in huis konden halen, die ze bovendien tijd bespaarden omdat hun boodschappen al klaar stonden.
Bio soms veredelde gemaksproducten
Dat biologische producten in de conventionele winkels steeds meer aan populariteit winnen is positief. Toch zit hier ook een nadeel aan. De producten zijn gecertificeerd biologisch en hebben daardoor een gezond(er) imago. Dat strookt helaas niet altijd met de werkelijkheid. Zo kun je een biologisch sap kopen waarin de voedingswaarde nihil is. Ze bevatten wel bio-ingrediënten maar zijn eigenlijk veredelde suikerdrankjes. Ook weet je bij biologisch gefabriceerde producten niet hoe de arbeidsomstandigheden zijn. Dat is niet wettelijk vastgelegd. Iemand die vanuit marketingoverwegingen biologisch gaat produceren, kan zijn fabriek gewoon met de meest milieuonvriendelijke middelen schoonmaken. Iemand die vanuit overtuigde waarden biologisch kiest of zelfs voor biodynamisch, zal hier ook milieuvriendelijke middelen voor gebruiken.
BD-landbouw met respect voor dier en milieu
Biodynamisch telen staat voor een landbouw die liefdevol, evenwichtig en met respect voor de natuur plaatsvindt. Producten gemaakt met deze principes dragen het Demeter-keurmerk. De erg strenge kwaliteitsregels zijn afgestemd op wat dieren en het milieu nodig hebben. Telers zorgen met een soort van homeopathische middelen dat de grond vruchtbaar blijft. Producten die worden bewerkt, zoals melk, ondergaan zo min mogelijk bewerkingen, zoals het niet homogeniseren. Om de dieren zo natuurlijk mogelijk te houden worden ze niet onthoornd en bij de kippen lopen altijd hanen rond om ze een veilig gevoel te geven.
Zelf verantwoordelijkheid nemen
We zien steeds meer dat milieuvervuiling, klimaatverandering en armoede op grote schaal plaatsvindt. Toch kopen we nog massaal in winkels waar die problemen niet door worden opgelost. De coronacrisis heeft veel aspecten aan het licht gebracht, maar hoe gaan we daar straks mee om als alles weer ‘normaal’ is? Mia en Luuk laten mensen anders nadenken over geld, over het mensbeeld en over maatschappelijke problemen.
We kunnen niet meer de afwachtende houding aannemen dat de staat de moeilijkheden wel zal oplossen. We kunnen zelf verantwoordelijkheid nemen, nadenken over de wereld, wat beter kan en kiezen voor een eerlijke economie.
Wie zaait zal oogsten
Mia en Luuk blijven hun filosofie over een associatieve economie verspreiden. Waar hun Blauwe Bloem winkel een praktische leerschool was, gaan ze nu verder via voordrachten, lessen en workshops om mensen te inspireren. Hun hoop is dat ze door de zaadjes die ze blijven uitstrooien er alsnog mensen zijn die ze oppikken en daar iets uit voortvloeit – in welke vorm dan ook. Want iedere stap in de goede richting is een overwinning.
Bron: stad.gentfairtrade.be Een website van de Belgische stad Gent en Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum om Fair Trade op de kaart te zetten en het aanbod van eerlijke handel in hun stad zichtbaar te maken. Op www.ae-vereniging.org vind je een agenda met cursussen en lezingen van Mia en Luuk.
Geef een reactie