Onderzoekers van de Universiteit van Granada onderzochten dat je groenten beter niet kunt koken. Zij testten de voedingswaarden van groenten na het koken en na het bakken in olijfolie. Wat bleek? In de gebakken groenten bleven de antioxidanten beter behouden, net als de hoeveelheid fenolen, een stofje dat de kans op diabetes, kanker en slechtziendheid vermindert.
Ook interessant – Blog Sigrid: ode aan de boer en het belang van true pricing!
In sommige gevallen ging de voedingswaarde door het bakken in olijfolie zelfs omhoog! Daarentegen verlaagde bij het koken juist de gezonde stoffen in groente. Let wel op, want bij het bakken nam wel het vetgehalte en dus het aantal calorieën toe. Dan kun je weer beter stomen, want daarmee bleven zowel smaak als voedingsstoffen behouden.
bron: onvz lijf& leden
Huilt je kind? Troost hem of haar met gezond voedsel
Je ziet het wel vaker: een huilend kind dat een snoepje krijgt. Niet handig, zeker als je weet dat in de kinderhersenen in de eerste duizend dagen bijna alles rondom eetgewoonten geprogrammeerd en vastgelegd wordt. Dat zegt tenminste hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell. Verkeerde voedingspatronen kunnen volgens hem ontstaan door te veel zoete snacks en zoete drankjes. Elke keer als kinderen iets zoets of vets krijgen als ze huilen, activeert dat het beloningsgebied in de hersenen. Daardoor verlangen ze voor de rest van hun leven naar comfort food als ze zich niet fijn voelen. Wel logisch, want moedermelk is én zoet én vet. In dit beloningspatroon kun je dus verandering brengen door je kind zodra het vast voedsel krijgt, te belonen met bijvoorbeeld rozijntjes als het huilt.
Bron: nu.nl
Geef een reactie