Heb je onze facebookpost gezien gisteren? Die quotes kwamen van top-chef Sergio Herman. Vorig jaar verloor hij vlak voor de uitgerekende datum zijn zoontje Josha. In de Volkskrant las ik in een interview dat hij daardoor veel vaker thuis achter het fornuis staat. Ook schreef hij een nieuw kookboek: Just Cook It. Van dit boek mogen wij drie exemplaren weggeven als Green GiveAway.
Ook interessant: discussie wel of geen vlees
De Zeeuwse top-chef kookt de meest ingewikkelde recepten in zijn sterrenrestaurants. Maar thuis doet hij dat precies zoals jij en ik dat ook doen: snel, simpel en gezond. Oké, die recepten zullen vast nét even anders zijn dan bij jou en mij. In zijn kookboek Just Cook It legt de top-chef zijn truc uit: het gebruik van een paar simpele toevoegingen! Zo maakt Sergio van iets eenvoudigs een gerecht dat net iets meer bijzonder is. Door er bijvoorbeeld altijd wat zelfgemaakte chiliolie bij te doen. Laat Sandra daar twee weken terug nu nét een lowbudget bio recept van hebben gemaakt!
Lekker koken: een kwestie van gewoon doen
Sergio’s tip: ga gewoon in de keuken staan en ga aan de slag, want: “lekker koken is vooral een kwestie van doen. 2017 was voor mij privé een zeer heftig jaar. Thuis zijn is daarom voor mij nóg waardevoller geworden. Net als koken. In mijn eigen keuken kom ik tot rust en ben ik met lekker eten bezig. Daarbij is simpel wat mij betreft het toverwoord. De meeste recepten zijn gebaseerd op de keuken van mijn grote leermeester: mijn vader. Aan deze vroegere smaken heb ik mijn eigen twist gegeven. De basis blijft de eenvoudige bereiding van mooie producten. Mij even focussen op het product, op iets zo goed mogelijk op tafel zetten, op de mooiste bordjes en schalen uit de kast, die beleving geeft mij altijd mega plezier. Het gevoel van schoonheid en smaak deel ik graag via mijn kookboek.”
Top-chef Sergio: ‘Man wat is eenvoud lekker!’
Mijn boek staat vooral vol met klassieke recepten. De eenvoud daarvan is waar het uiteindelijk volgens mij allemaal om draait. En man, wat is eenvoud lekker! Misschien kies ik ook voor klassiek omdat ik wat wat ouder word en steeds vaker terug in mijn herinnering ga. Daarbij komen de smaken van vroeger steeds meer naar boven. Die eenvoudige bereiding met dito smaken is misschien niet rock-’n-roll, maar wel heel lekker!”
Een kleine moeite maakt het mega verschil
Alle bereidingstijden in Just Cook It zijn over het algemeen kort, zodat je ook met superweinig tijd iets smakelijks klaar kunt maken. Tip voor supersnel is het hoofdstuk ‘sandwiches’. Want: “Waarom zou je achteloos een broodje naar binnen proppen als het ook gewoon lekker kan zijn? Ook staan in mijn boek heel wat salades omdat ik wil laten zien dat er zoveel meer is dan een geiten- of ceasarsalade. En krijg je onverwacht mensen op bezoek? Check welke verse producten je in huis hebt en maak daar met een paar simpele toevoegingen een bijzonder gerecht van. Dat is een kleine moeite, maar juist daarin zit het verschil tussen een prakje en echt met plezier eten. Dat je dan ook nog gezond eet is mooi meegenomen.”
“Mijn focus ligt in mijn recepten niet op health. De Spaanse topkok Ferran Adrià zegt altijd ‘Ik ben een kok, geen arts’ en daar ben ik het volledig mee eens. Gezondheid is iets wat je zelf moet bepalen. Daar heb je geen kookboek voor nodig. Een beetje logisch nadenken en de balans zoeken is meer dan genoeg. Zolang je vers eet, een beetje normaal doet en zelf kookt blijf je op gewicht. Als je mij zou vragen hoe je gezond moet leven, heb ik maar één advies: ga gewoon kóken.”
Het geheim: Basic Magic
Sergio’s tip als je aan de slag wilt gaan met zijn Just Cook It kookboek: “Het belangrijkste hoofdstuk is Basic Magic. Daarin staan een aantal eenvoudige smaakmakers die je gerecht in één keer naar een hoger plan kunnen tillen. Zie het als kleine cadeautjes in je koelkast waarmee je jouw gerechten net even wat spannender kan maken en voor een supergevarieerd smakenpalet zorgen: van zoetzuur tot pikant en van pittig tot hartig. Met deze hoogstaande smaken heb je een soort trukendoos in huis waar je eindeloos mee kunt spelen en waarmee je binnen no time je dagelijkse maaltijd omtovert tot iets écht lekkers.”
Green GiveAway
Let op: het kookboek is écht voor de gevarieerde eter en bevat ook vis- en vleesgerechten. Wij mogen drie Just Cook It kookboeken weggeven. Waarom zou jij dit boek willen winnen? Laat het weten in een reactie.
- Just Cook It – Sergio Herman
- ISBN 978 904 884 070 0
- 256 pagina’s € 29,99
- Uitgeverij Carrera Culinair, imprint van Overamstel uitgevers
Het boek Just Cook It kun je hier aanschaffen.
m chen zegt
Voor inspiratie en lekker gevarieerd te koken!
marjan zegt
omdat ik al jaren eens in zijn restaurant wil eten, maar me dat niet kan permitteren en op deze manier “zijn” eten toch ook kan proeven. en om bij te leren, van een grote chef, en inspiratie op te doen, want ik eet precies vaak dezelfde dingen. of ik grijp toch naar dezelfde smaken en combinaties…
Jacqueline Roose zegt
Terug naar de basis van de het koken en dan net dat beetje extra met smaakmakers. Ik houd van gerechten die verrassend zijn. Met Sergio Herman dagelijks een culinair gerecht op tafel zetten! Ik ben erg benieuwd naar dit prachtige boek!
marijksels zegt
Oh leuk zeg!
Sinds de Belgische serie ‘mijn pop-up restaurant’ (ieder jaar een nieuw seizoen) ben ik echt een beetje fan van Sergio; eerlijk, face-to-face, windt er gen doekjes om en weet met de meest simpele dingen verrassende gerechten op tafel te krijgen.
Lijkt me geweldig om dat in mn eigen keuken na te mogen bootsen!
Christien Pierik zegt
Ja koken vanuit je gevoel en passie. Koken is voor mij meditatie en geeft mij rust en voldoening! Variaties toepassen en ook ruiken en proeven vanuit je gevoel! Erg leuk om het boek te winnen…geeft inspiratie …ik heb er zin in.
Anita H. zegt
Nou, ik ben niet zo’n gevarieerde eter, maar dat ligt puur aan mijn gebrek aan inspiratie en misschien ook wel een beetje gemakzucht. In een restaurant kies ik wel vaak voor de verrassende gerechten. Ik denk dan ook dat ik met dit boek mijn horizon flink kan verbreden. Daar heb ik wel veel zin in.
Anita te Gussinklo zegt
Lijkt me een (h)eerlijk boek, ik ben soms zo inspiratie loos
Door dit boek kom ik vast op nieuwe ideeen.
Lucie zegt
Met Sergio Hermans terug naar de basis, en dan maar koken, proeven en genieten, lekker! En om net dat beetje extra erbij te leren en om me door Sergio te laten inspireren, maak ik graag kans op “Just Cook It “, en deze keuken is voortaan het hart van het huis, gevuld met heerlijke geuren!
Anna de Boer zegt
Het boek ziet er mooi uit,ik sta graag in de keuken en ben erg benieuwd naar de recepten in dit boek.
Ria V zegt
Snelle recepten die lekker zijn en gezond, dat spreekt me aan. Inspiratie is meer dan welkom!
Marijke zegt
Ga gewoon kóken, dat is wat ik moet doen☺️.. na onze scheiding vind ik het moeilijk voor alleen mezelf en dochter te koken.. we eten wel gezond, maar koken doe ik bijna nooit.. Groene goeie schop onder mijn kont dit boek, snel? I’m in????????????
Anita H. zegt
Yes please. Ik ben dus geen “gevarieerde eter’, maar wens dat wel te worden. Let wel: ik ben geen vegetariër, maar ik bereid gewoon vrij vaak hetzelfde. Ik heb gebrek aan fantasie, inspiratie en ben een beetje lui. Dit boek lijkt me een fijne stimulans.
Desirée Brinkhorst zegt
dit boek zou ik graag winnen omdat ik er nieuwsgierig naar ben en het vooral ook heel mooi vind hoe dit boek tot stand is gekomen en de gedachten erachter om juist weer meer te verbinden met de natuur, je familie, dierbaren en de tijd te nemen voor koken en samen eten. Dit is iets wat helemaal bij mij aansluit 🙂
Riekie Bos zegt
ik ben een echt fanatiek keukenprinsesje, maar heb nog een boel te leren!
En reken maar dat een top-chef als Sergio Hermans nog een paar goede tips voor mij heeft.
Ik ben vooral erg benieuwd naar die eenvoudige smaakmakers die een gerecht in één keer naar een hoger plan kunnen tillen.
Yvette Liemburg-Menzen zegt
Zeer nieuwsgierig naar het gedeelte Basic Magic!!!
Lijkt me heerlijk om uit te koken!
Klaas Gielstra zegt
Eenvoudige en snelle recepten en nog lekker ook dat boek is een goede keus en koken moet je gewoon doen zou mij over de streep trekken om zelf weer te gaan koken.