Het is niet dagelijks, maar ik denk er veel aan: stel, je woont heerlijk rustig in een Gronings dorp. Waar je in je mooie, oude huis geniet van de omgeving. En opeens besluit de regering dat er naar gas moet worden gezocht. In jouw gebied. Zonder dat jij daar ook maar enige inspraak in hebt. Vervolgens wordt je leven een hel. Omdat je elke dag met angst leeft of je nog wel veilig bent. En sta je compleet met je rug tegen de muur. Hoe zou jij je dan voelen? Verschrikkelijk toch? Milieudefensie is daarom de campagne ‘Samen gas terug’ begonnen. Want jij kunt de Groningers helpen!
Veilig thuis versus angst
Mijn moeder is Groningse. Ik weet niet of ik me er daardoor betrokken bij voel. Maar ik kan me wel beter inleven misschien. Stel dat mijn grootouders niet naar de Wieringermeer zouden zijn verhuisd. Dan zou ik nu misschien in zo’n mooi, rustig Gronings dorp wonen. Met mijn kinderen, die ik een veilig thuis wil bieden… Eén van de belangrijkste levensbehoefte wordt deze mensen ontnomen. Er moet toch iets gebeuren voor die mensen? Gelukkig maakt ook Milieudefensie zich sterk om deze mensen een hart onder de riem te steken. Daarbij is jouw hulp nodig. Je kunt dus ook iets doen!
De stille ramp van Groningers
Het persbericht van Milieudefensie zegt alles: een medewerker fietste door het aardbevingsgebied in Groningen en zag met eigen ogen welk stille ramp zich hier voltrokken heeft door de gaswinning. De woorden ‘stille ramp’ deden mijn haren omhoog gaan. Want waar jij en ik hier af en toe mee geconfronteerd worden en denken ‘tjee wat erg’, leven deze mensen al jaren met de ellende, die maar niet op lijkt te houden. Neem Jan en Liefke, wiens boerderij al jaren in de stutten staat. En Dirk die totaal verstrikt is geraakt in de procedures en nog steeds niet weet of zijn huis veilig is. Of Helma die naast de bouwput van haar nieuwe energieneutrale huis staat omdat haar oude huis moest gesloopt vanwege de onveiligheid…
Sussende woorden van Shell
Gelukkig zijn er instanties die helpen. Want dankzij hen kan jij ook je steentje bijdragen. Volgens Milieudefensie staat wat Marjan van Loon, directeur van Shell, afgelopen week verkondigde haaks op wat je in Groningen ziet. Van Loon is van plan gewoon door te gaan met de gaswinning, maar dan wel met steun van Groningers. Hoe zou ze daar op gekomen zijn? Want volgens Milieudefensie heeft ze die steun niet en krijgt ze van ze lang zal ze levensdagen ook niet! Ik zou zeggen: Mevrouw Van Loon, gaat u nu eens een half jaar in Groningen wonen. Precies in het hart van het aardbevingsgebied. Pas na dat halve jaar, als u samen met de bewoners de ellende heeft beleefd, mag u beslissen of jullie doorgaan met boren naar gas.
Kamerdebat gaswinning
Gelukkig hebben Shell en de NAM het niet in hun eentje voor het zeggen, want nu is de Tweede Kamer aan zet. En daar gaat het natuurlijk in eerste instantie om de harde klinkers. En dus wil Minister Kamp volgens Milieudefensie de hoeveelheid gas die gewonnen mag worden voor vijf jaar vastleggen op het onveilige niveau van 24 miljard kuub. Morgen is het Kamerdebat over de gaswinning. Milieudefensie wil dat de Tweede Kamer Kamp terugfluit en dat Kamp een besluit neemt voor één jaar, in plaats van vijf. In de tussentijd kan de NAM haar huiswerk doen en met een fatsoenlijk gasexitplan komen om de gaswinning zo snel mogelijk te stoppen. Dat kan Milieudefensie niet alleen. Als we met z’n allen zo’n besluit willen, komt er extra druk op de Tweede Kamer om daadwerkelijk tot een eenjarig gasbesluit te komen. Help jij mee?
Help de Groningers met ‘Samen gas terug’
Wil jij ook laten zien dat de situatie van de mensen in Groningen je aan het hart gaat? Stuur dan een e-mail aan regeringspartijen PvdA en VVD om ze op te roepen te stemmen voor een gasbesluit voor één jaar. Vraag Jan Vos en André Bosman om morgen, woensdag 14 september, een stokje te steken voor de plannen van Kamp om de gaswinning vijf jaar vast te zetten op een onveilig niveau. Kunnen de Groningers op jouw hulp rekenen?
Stuur je mail vóór woensdag 14 september 9:00 uur naar:
c.vos@tweedekamer.nl,secretariaat.bosman@tweedekamer.nl
Deze voorbeeldmail kun je daarvoor gebruiken:
Geachte heren Vos en Bosman,
Shell en de NAM zeiden vorige week sorry. Sorry voor de aardbevingen, sorry voor de slapeloze nachten, sorry voor de onverkoopbare huizen sorry voor het jarenlange wachten op een schadevergoeding. Maar met sorry vul je geen scheuren in de muren, met sorry stop je de aardbevingen niet. Sorry is niet genoeg!
De enige manier om de aardbevingen te stoppen is het volledig stoppen van de gaswinning. Zo snel mogelijk. Daarom vragen wij u, ga niet akkoord met een winningsbesluit voor vijf jaar. 24 miljard m3 is geen veilig winningsniveau en met een winningsbesluit voor vijf jaar staan Groningers vijf jaar buitenspel. Neem een winningsbesluit voor één jaar, zodat over een jaar de inspraak van provincie, Groningse gemeenten en inwoners juridisch verankerd is, onafhankelijk van wie er dan minister van energie is.
Laten we beginnen met de energietransitie: ieder jaar minder gas uit de grond én meer duurzaam opgewekte energie in Nederland. Geef de NAM in dat eerste jaar huiswerk mee, laat haar komen met een gasexitplan om de gaswinning zo snel mogelijk op nul te krijgen. In 2020 kan het veilig geachte niveau van 12 miljard m3 al bereikt zijn, vóór 2030 kan de kraan al helemaal dicht*.
Groningen rekent op u. En ik als bezorgde burger ook!
Met vriendelijke groet,
<NAAM>, een bezorgde burger.
Wij sturen in elk geval de brief. En ook een link van ons artikel naar de heren. Stuur dit bericht door naar al je vrienden en familie, deel dit bericht via social media, zodat de Groningers weten dat we ze niet in de kou laten staan. Dat zou jij toch ook enorm waarderen als jij in dat Groningse dorp zou wonen?
Bron: Ike Teuling, Milieudefensie
Geef een reactie